Eet Geen Dierendag kerstrecept: vega pompoensoep

0

Het is vandaag, 4 oktober, werelddierendag. Stichting Wakker Dier doopte deze dag voor de dieren onlangs om tot Eet Geen Dierendag. Een goed idee! En daarom speciaal voor jullie een heerlijk, herfstig vegetarisch pompoensoepje, dat je vandaag kan maken, maar dat ook prima kan dienen als voorgerechtje bij het kerstdiner.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 (biologische) pompoen (een gewone pompoen of een flespompoen)
1 rode peper
3 of 4 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 beker crème fraîche of Griekse yoghurt
1 liter groentebouillon (gemaakt met groentebouillonblokjes)
Een paar oude boterhammen

Benodigdheden: grote (soep)pan, staafmixer

Hoe maak je het?

Boen de schil van de pompoen schoon. Snijd de pompoen in blokjes. Verwijder de draden en pitten. Het is een enorm rotklusje om een pompoen te schillen. Als je een biologische pompoen goed schoonboent, kun je de schil gewoon meekoken. Dat scheelt weer. En dan eet je niet alleen geen dieren, maar ook nog biologisch!

Snij de uitjes en 1 teentje knoflook in kleine stukjes. Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de rode peper en snij ook deze in stukjes. Fruit de knoflook en ui aan in wat olie. Doe de peper en de pompoenblokjes erbij en laat nog even een minuutje mee bakken.

Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat zo’n 30 tot 40 minuten zachtjes doorkoken. Proef even of de pompoen goed gaar is. Als je de schil niet meekookt, is de pompoen sneller klaar en hoeft de soep maar ongeveer 20 minuten te koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer tot een glad geheel. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe.

De knoflookcroutons kun je maken terwijl de soep kookt. Hak het andere teentje knoflook in stukjes. Haal de korsten van het brood en snijd kleine vierkantjes. Verwarm boter (of olie) in een koekenpan en bak de croutons in ongeveer vijf minuten knapperig. Bak de knoflook de laatste minuut mee.

Schenk de soep in kommen en roer er een paar flinke lepels crème fraîche of yoghurt door. Strooi ten slotte de knoflookcroutons over de soep. Eet smakelijk en natuurlijk, een fijne dierendag!

Foto credits: minimallyinvasivenj

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elsbeth houdt van winterse gezelligheid. Vooral van kerstliedjes zingen met haar koor en kerstkoken. En van de All you need is love kerstspecial natuurlijk! Lees meer over Elsbeth op haar weblog of volg haar op Twitter.

Reageer!