Kerstrecept: winterse kaasfondue

1

Heb je geen zin om uren in de keuken te staan? Of zoek je iets anders om te serveren op tweede kerstdag (omdat niet alweer wilt gourmetten)? Heb je wel eens aan kaasfondue gedacht? Dit simpele recept komt uit de Allerhande van 2012 en is heel eenvoudig om te maken. 

Benodigdheden (10 – 14 personen)

  • Olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 1 bakje tijm (alleen de blaadjes)
  • 50 ml cider
  • 400 gram cheddar of belegen boerenkaas, geraspt
  • 400 Gruyère, geraspt
  • 150 gram blauwaderkaas, verbrokkeld
  • 2 el crème fraîche

Aan de slag

1. Verhit een pan met wat olijfolie. Zet, terwijl die pan opwarmt, een andere pan op het vuur met een paar cm water en zet er een vuurvaste kom op (je kunt dit natuurlijk ook in een fonduepan doen). Doe de sjalotten in de pan met olie en doe er peper & zout en naar smaak tijm bij. Bak dit 5 minuutjes op niet te hoog vuur en schep het daarna in de vuurvaste kom met de cider en alle kaas.

2. Laat de kaas op laag vuur in de kom smelten. Roer af en toe. wanneer de kaas begint te smelten voeg je de crème fraîche toe. Roer het erdoor en voeg een flinke scheut heet water toe om het geheel een beetje los te maken. proef, breng op smaak met peper en zout en zet de ingrediënten om te dippen klaar op tafel.

3. Wanneer het kaasmengsel lekker gesmolten is, kun je iedereen erbij roepen en toetasten.

kaasfondue 2

Bron foto: Flickr

Tips: ingrediënten om te dippen

Natuurlijk bak je flink wat stokbroden af (of haal je ze vers, nog lekkerder). Ander soort brood (bijvoorbeeld zuurdesem) is ook erg lekker. Verder zijn eigenlijk alle soorten groente en fruit wel lekker om mee te dippen. Mijn favorieten zijn witte druiven, stukjes peer, verse vijg, gegrilde courgette, gebakken hele kastanjechampignons, komkommer en cherrytomaatjes. Maar ook rauwe bloemkool, worteltjes en aardappeltjes zijn lekker. Zelfs stukjes gebakken vis en vlees kunnen prima in de dip.

Bron foto boven deze blog: Flickr

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie

  1. Broiche brood en gebakken snitzel zijn er ook heerlijk in! Alleen recept lijkt me echt niet voor zeveel personen. Van de kaasboer krijg ik 200 gram kaas per persoon mee, dat is dan wel als hoofdgerecht.