Klassieke kerststol: makkelijk & overheerlijk recept

4

Kerststol hoort bij Kerst, klaar. Een echte klassieker! Heb je zelf wel eens een kerststol gemaakt? Het is helemaal niet zo ingewikkeld! En het is zoveel lekkerder dan een stol uit de supermarkt. De meeste tijd gaat zitten in het rusten en rijzen, en ja, dan kun je zelf ook rusten. Geen excuses dus! Vooral als je een keukenmachine hebt, is het een kwestie van ingrediënten bij elkaar mikken… and let the (christmas) magic happen!

recept kerststolWat heb je nodig voor deze kerststol?

Haal in huis voor het kerststol recept:

 • 350 gram bloem
 • zakje instant gist (7 gram)
 • 35 gram witte basterdsuiker
 • 7 gram zout
 • Rasp van een halve citroen
 • 60 gram zachte roomboter, in blokjes
 • 200 milliliter lauwwarm water
 • 250 gram sultana’s/rozijnen
 • 75 gram noten naar keuze, grof gehakt
 • 25 gram sukade (of naar wens meer/minder)
 • 150 gram spijs
 • 1 ei, losgeklopt, voor bestrijken
 • Poedersuiker, om te bestrooien

Aan de slag: zo maak je een klassieke kerststol

 1. Verwarm de oven voor tot 200 graden (hetelucht).
 2. Doe de bloem, gist, basterdsuiker, zout, citroenrasp, roomboter en het lauwwarme water in een mengkom of keukenmachine en kneed tot een lekker sticky deeg.
 3. Voeg de rozijnen, sukade en noten toe aan het beslag en kneed deze er goed doorheen.
 4. Leg het deeg op je bakrooster (of andere plank) met een vel bakpapier eronder. Vorm het deeg tot een rechthoek van ongeveer 20×15 cm en laat het een kwartier rusten (op een warme plek als het kan).
 5. Kneed de amandelspijs zachter en maak er een rol van. Houd je van veel spijs? Voeg er dan zeker wat meer aan toe! Maak het oppervlakte van het deeg nog wat groter en platter, zodat je het over de lengte makkelijk dubbel kunt vouwen.
 6. Leg de rol in het midden van de deegplak en vouw het dubbel. Druk de randen goed aan, zodat de kerststol goed sluit. Probeer uitstekende rozijnen er zoveel mogelijk in te duwen, want deze verbranden anders snel.
 7. Bestrijk de kerststol met het losgeklopte ei en schuif ‘m de oven in. Bak 35 minuten. Wordt hij halverwege al heel erg bruin? Bedek de stol met aliminumfolie (glimmende zijde aan de binnenkant) om te voorkomen dat hij te bruin wordt en de rozijnen verbranden.
 8. Als de stol uit de oven is, pak je een blokje roomboter en smeer je deze over de stol (smelt vanzelf omdat de stol nog heet is). Zodra de kerststol is afgekoeld, strooi je er poedersuiker overheen. En smullen maar!

recept kerststolRecept kerststol

Zo zie je maar, het is echt niet moeilijk om zelf een kerststol te maken! Je kunt de stol zo eten of met een dikke lik roomboter eroverheen. Laat je even weten als je dit recept voor klassieke kerststol hebt gemaakt? En vertel je me dan ook wat je ervan vindt? Vind ik leuk! 🙂

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Josien houdt vooral van Kerst om het lekkere eten en de gezelligheid met familie. Opgegroeid in één grote 'foodie family', is het niet gek dat Kerst bij haar vooral draait om eten (maken). Ze staat heel graag in de keuken om andere mensen te verblijden met haar creaties. En via haar blogs probeert ze ook alle christmaholics blij te maken!

Reageer!

4 reacties

 1. Ik heb vanavond de stol gebakken….echt geweldig geworden. Heerlijke smaak. Ik was nooit gek op de stollen uit de winkel, ook niet van de warme bakker.
  Deze overtreft alles. Dank je voor het recept

 2. Met de dubbele hoeveelheid deze kerststol gemaakt. Smaakt prima en ziet er ook goed uit. Het maken is echt simpel, het resultaat professioneel.
  I.p.v. suiker heb ik natrena zoetstof gebruikt en erythrytol omdat ik ‘m suiker vrij wil maken. De hoeveelheid zout heb ik niet verdubbeld. Ben super blij met je recept hoor, ook al heb ik het een beetje aangepast. Met oud en nieuw en daarna met Pasen ga ik zeker weer deze stol bakken. Groetjes Annelies.