Christmaholic.nl
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Kersttrends
    • Versiering
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttrends
      • Kersttafel dekken
    • Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Activiteiten
      • Kerstshows in tuincentra
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Tradities
        • Muziek & Film
        • Tradities
        • Winacties
        • Inspiratie
          • Alles over Kersttradities
          • Alles over Low Budget Kerst
          • Alles over Kerst met kinderen
          • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
      • Kerstblogger worden
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Klassieke kerststol: makkelijk & overheerlijk recept
    Desserts & gebak

    Klassieke kerststol: makkelijk & overheerlijk recept

    Josien HarderBy Josien Harder15 december 2016Updated:28 november 20185 reacties3 Mins Read

    Kerststol hoort bij Kerst, klaar. Een echte klassieker! Heb je zelf wel eens een kerststol gemaakt? Het is helemaal niet zo ingewikkeld! En het is zoveel lekkerder dan een stol uit de supermarkt. De meeste tijd gaat zitten in het rusten en rijzen, en ja, dan kun je zelf ook rusten. Geen excuses dus! Vooral als je een keukenmachine hebt, is het een kwestie van ingrediënten bij elkaar mikken… and let the (christmas) magic happen!

    recept kerststolWat heb je nodig voor deze kerststol?

    Haal in huis voor het kerststol recept:

    • 350 gram bloem
    • zakje instant gist (7 gram)
    • 35 gram witte basterdsuiker
    • 7 gram zout
    • Rasp van een halve citroen
    • 60 gram zachte roomboter, in blokjes
    • 200 milliliter lauwwarm water
    • 250 gram sultana’s/rozijnen
    • 75 gram noten naar keuze, grof gehakt
    • 25 gram sukade (of naar wens meer/minder)
    • 150 gram spijs
    • 1 ei, losgeklopt, voor bestrijken
    • Poedersuiker, om te bestrooien

    Aan de slag: zo maak je een klassieke kerststol

    1. Verwarm de oven voor tot 200 graden (hetelucht).
    2. Doe de bloem, gist, basterdsuiker, zout, citroenrasp, roomboter en het lauwwarme water in een mengkom of keukenmachine en kneed tot een lekker sticky deeg.
    3. Voeg de rozijnen, sukade en noten toe aan het beslag en kneed deze er goed doorheen.
    4. Leg het deeg op je bakrooster (of andere plank) met een vel bakpapier eronder. Vorm het deeg tot een rechthoek van ongeveer 20×15 cm en laat het een kwartier rusten (op een warme plek als het kan).
    5. Kneed de amandelspijs zachter en maak er een rol van. Houd je van veel spijs? Voeg er dan zeker wat meer aan toe! Maak het oppervlakte van het deeg nog wat groter en platter, zodat je het over de lengte makkelijk dubbel kunt vouwen.
    6. Leg de rol in het midden van de deegplak en vouw het dubbel. Druk de randen goed aan, zodat de kerststol goed sluit. Probeer uitstekende rozijnen er zoveel mogelijk in te duwen, want deze verbranden anders snel.
    7. Bestrijk de kerststol met het losgeklopte ei en schuif ‘m de oven in. Bak 35 minuten. Wordt hij halverwege al heel erg bruin? Bedek de stol met aliminumfolie (glimmende zijde aan de binnenkant) om te voorkomen dat hij te bruin wordt en de rozijnen verbranden.
    8. Als de stol uit de oven is, pak je een blokje roomboter en smeer je deze over de stol (smelt vanzelf omdat de stol nog heet is). Zodra de kerststol is afgekoeld, strooi je er poedersuiker overheen. En smullen maar!

    recept kerststolRecept kerststol

    Zo zie je maar, het is echt niet moeilijk om zelf een kerststol te maken! Je kunt de stol zo eten of met een dikke lik roomboter eroverheen. Laat je even weten als je dit recept voor klassieke kerststol hebt gemaakt? En vertel je me dan ook wat je ervan vindt? Vind ik leuk! 🙂

    Bakken kerstrecepten Kerst recepten Kerstbakken Kerstkoken Kerstrecepten Kerststol Kerststol met spijs Kerststol recept Kerststol recept met spijs Makkelijke kerststol Recept kerststol
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Josien Harder
    • Website
    • Twitter
    • LinkedIn

    Josien houdt vooral van Kerst om het lekkere eten en de gezelligheid met familie. Opgegroeid in één grote 'foodie family', is het niet gek dat Kerst bij haar vooral draait om eten (maken). Ze staat heel graag in de keuken om andere mensen te verblijden met haar creaties. En via haar blogs probeert ze ook alle christmaholics blij te maken!

    Dit vind je misschien ook leuk

    Inspiratie voor een heerlijk kerstmenu

    9 december 2022

    Een kerstdiner voor grote groep koken: 14 praktische tips!

    6 december 2022

    Betaalbaar aan de kerstdis: luxe kerstdiner zónder veel uit te geven

    2 december 2022

    5 reacties

    1. Leny on 15 november 2017 3:24 pm

      Graag wil ik weten of je patentbloem gebruikt?

      Reply
    2. Janneke on 24 december 2018 9:17 pm

      Ik heb vanavond de stol gebakken….echt geweldig geworden. Heerlijke smaak. Ik was nooit gek op de stollen uit de winkel, ook niet van de warme bakker.
      Deze overtreft alles. Dank je voor het recept

      Reply
      • Josien on 24 december 2018 9:26 pm

        Wat ontzettend leuk om te horen, dank je wel Janneke!!! Geniet ervan!

        Reply
    3. Annelies on 23 december 2020 5:36 pm

      Met de dubbele hoeveelheid deze kerststol gemaakt. Smaakt prima en ziet er ook goed uit. Het maken is echt simpel, het resultaat professioneel.
      I.p.v. suiker heb ik natrena zoetstof gebruikt en erythrytol omdat ik ‘m suiker vrij wil maken. De hoeveelheid zout heb ik niet verdubbeld. Ben super blij met je recept hoor, ook al heb ik het een beetje aangepast. Met oud en nieuw en daarna met Pasen ga ik zeker weer deze stol bakken. Groetjes Annelies.

      Reply
    4. Margriet on 20 december 2022 8:52 pm

      Hoi, dit recept ga ik proberen. Alleen vroeg ik me af is 15 minuten de tijd dat het moet rijzen? In het inleidende stukje had je het over dat de meeste tijd in het rijzen zit..
      Groetjes Margriet

      Reply

    Leave A Reply Cancel Reply

    Hallo & welkom!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    Nieuwste Kerstvlog!
    Instagram
    Vlogtip!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    In de spotlight

    Christmas Home Tour 2022 – welkom in mijn warme winterhuisje

    18 december 2022

    Vlog! | Sky Radio kerstevent & versieren bij mijn zusje

    17 december 2022

    De kersttafel dekken: 50+ originele ideeën & praktische tips

    16 december 2022
    Hallo & welkom!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    Kersttrends 2022
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.