Inspiratie voor het kerstdiner opdoen met de leukste foodmagazines

3

Weet jij al wat je gaat koken met Kerst dit jaar? Ik vind het heerlijk om een kerstdiner in elkaar te draaien. Meestal geef ik een pre xmas dinner voor vrienden, een aantal weekenden voor Kerst. Uitgebreid koken, meerdere gangen en samen genieten. Natuurlijk wil ik ieder jaar weer iets nieuws op tafel zetten. Inspiratie voor het kerstdiner doe ik ieder jaar op met de kerstedities van populaire kooktijdschriften!

Inspiratie voor het kerstdiner

Waar modetijdschriften in september hun ‘big issues’ hebben, is dat voor foodmagazines in de Decembermaand. De meest bijzondere en lekkere recepten vind je in de Kerst-edities. Hieronder lees je wat je kunt verwachten van de recepten in de vijf bekendste kooktijdschriften; Jamie magazine, Foodies, Delicious, Allerhande en Hallo Jumbo.

Over het kerstdiner voorbereiden gesproken… wist je trouwens dat Christmaholic een superhandige kerstplanner heeft gemaakt, die je zelf kunt uitprinten en invullen? In de planner zitten ook handige pagina’s voor het plannen van je kerstdiner, de boodschappen, het opschrijven van recepten en zelfs een gourmetplanner! Je koopt ‘m via de Christmaholic Etsy shop.

Allerhande

Het gratis tijdschrift van Albert Heijn is altijd een fantastische bron van informatie! Het blad ligt helemaal gratis in de winkels en staat boordevol makkelijk te maken kerstrecepten. De kerstkrans van meringue op de voorpagina lijkt me goddelijk. En er staan nog veel meer heerlijke desserts in dit blad (waaronder een lekkere tiramisu, nom!).

Erg lekker lijken me appelcidercocktail en alle andere cocktails uit het blad. Ook de kalkoen met truffelmayo en de zalmtartaar met rucola olie zijn heerlijk (van de laatste weet ik het zeker, het is een klassiek Appie Heijn-recept dat ik al vaker gemaakt heb!). Op mijn to cooklijstje staan zeker de hertenbiefstuk met rodeportsaus en de hasselbacks van Jamie Oliver.

Toprecepten uit dit blad: gepofte-knoflooksoep, geitenkaastruffel in avocado, sjalottencranberrychutney, paddenstoelenrisotto uit de oven en heerlijke trifle.

Delicious magazine

Al een aantal jaar heb ik een abonnement op de Delicous en kijk ik reikhalzend uit naar het kerstnummer. De recepten in dit blad zijn van een hoog niveau en ze bevatten regelmatig ingrediënten waar ik nog nooit eerder van gehoord heb. Zo bevat de tartaar van rauwe coquille ‘lavasolie’ (blaadjes van de maggiplant). Juist… Dat is dan toch wat minder handig, vind ik altijd.

Gelukkig staan er ook genoeg recepten in die een stuk haalbaarder zijn! Zoals de ceviche van oesters (nom!) en de diverse quiches en hartige taarten in het blad. Er leuk is het stuk over ‘strooigoed’, waarin toppings, extra’s en strooisels een glansrol krijgen.

Toprecepten in dit blad: portobelloquiches, aardpeerpuree met eendenborst, knolselderijvelouté, blood orange lava cakeje, wintersangria met kaneel

Jamie magazine

De foto’s in dit blad zijn zó mooi hè. En het eten ziet er heerlijk uit. Van ‘altijd raak met pastinaak’ naar simpele en snelle recepten die eigenlijk nooit mislukken (aldus Jamie). Maar ook: oesters op vier manieren, Italiaans kerstgebak, eend in plaats van kalkoen en nog veel meer lekkers.

Het niveau van deze recepten verschilt een beetje, het zit tussen de supermarktmagazines en de Foodies/Delicious in. Het blad bevat natuurlijk Britse klassiekers – hoe kan het ook anders met Jamie Oliver aan het roer – zoals mince pies en broodsaus. Maar ook recepten uit ons eigen Amsterdam!

Toprecepten uit dit blad: aardappels in eendenvet, confit van eend, gravad lax met bosbessen, florentine-amandelcake

Foodies

Toen ik de redactie van Foodies magazine mailde met de vraag of ik een recensie-exemplaar kon ontvangen, kreeg ik te horen dat de uitgeverij van het tijdschrift net failliet was gegaan. Zo verdrietig voor al die mensen die er werken! Ik ben dus maar even naar de winkel gegaan om het blad te kopen, want het zag er zo heerlijk, dik en feestelijk uit allemaal! En dat geldt zeker ook voor de recepten in het blad…

Het niveau van de recepten in Foodies ligt wat hoger dan bij de supermarktmagazines. Maar toch zijn de recepten niet supermoeilijk. Er staan recepten in uit Ottolenghi’s nieuwste boek, ideetjes om zelf prachtige voorraadpotten te vullen met allerlei lekkers en originele recepten voor het kerstontbijt of de brunch.

Toprecepten uit dit blad: Coquille met grapefruit, red velvet hot chocolate en diverse heerlijke borrelplankjes.

Jumbo Magazine

Last, but not least: het gratis supermarktmagazine van de Jumbo. De recepten in dit magazine zijn altijd makkelijk en laagdrempelig. En dat geldt ook voor de kersteditie. Het blad begint met een showstopper van een chocoladekaramelcake. Verder veel simpele voorgerechten, haalbare hoofdgerechten zoals varkenshaas met rode ui-cranberrysaus en smakelijke bijgerechten.

Door het hele magazine heen zie je kant-en-klare gerechten staan die je bij de Jumbo kunt kopen. Mocht je toch geen zin hebben om die ene taart zelf te maken, no worries, je kunt ‘m ook gewoon kopen in de winkel. Erg leuk vind ik de pagina met DIY’s en tips om de tafel te decoreren. Ik heb direct inspiratie opgedaan die ik zeker ga toepassen!

Toprecepten uit dit blad: geitenkaassouflé, bruchetta’s voor de kerstborrel, sneeuwmanpannenkoeken voor de kerstbrunch en stoere fruitgalette met ijs als dessert.

Inspiratie voor het kerstdiner: wat ga jij koken?

En weet jij al wat je gaat koken met Kerst? Mocht je nog meer inspiratie nodig hebben, hier vind je al onze eigen kerstrecepten. Met vooral veel heerlijke zoetigheden (koekjes!) en ook wat kant-en-klare menu’s, zoals dit populaire Italiaanse kerstmenu. Smakelijk eten!!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

  1. Ik denk aan een trio van eend vooraf, gevulde parelhoen en ipv de trifle amarenenijs met chocolademouse en slagroom.Maar het kan nog veranderen, als ik eenmaal de zaken af ga lopen.

  2. Qua kerstdiner ben ik iemand die vaak in de laatste week pas alles bedenkt en koopt. Ik heb in elk geval al een chocoladefondue als toetje, waar ik de hapjes om erin te dippen nog moet bedenken. (maar het begin is gemaakt!) Ik ga zeker nog dat Foodie magazine halen, wat een leuke tip, bedankt!