Moderne kerstkrans met wol & kerstgroen

3

It’s beginning to look a lot like Christmas! Wil je een kerstkrans ophangen, maar een keer wat anders doen dan een traditioneel exemplaar? Dan is deze DIY vast iets voor jou. Samen met mijn vriendin Marieke van bloemenzaak Bloemmarie maakte ik een moderne kerstkrans op een zilverkleurige macraméring, met een ‘baard’ (hoe toepasselijk!?) van wol. We zijn stiekem super trots op het eindresultaat!

Wat heb je nodig voor deze DIY?

Zorg dat je in huis hebt:

  • Een zilverkleurige macramé-ring met doorsnede van 40 cm
  • Een bol met dikke wol. Wij gebruikten Katia Alaska wol, in de kleur 3. Deze wol heeft een dikte van 115 mm.
  • Houten kraaltjes (in zilver en/of naturel)
  • Kerstgroen (diverse soorten)
  • Skimmia (de rode takjes)
  • Schaar
  • Binddraad

De kerstkrans maken

Deze DIY is niet moeilijk, maar het kost best even wat werk. Dus neem er de tijd voor! Begin met het op maat knippen van de wol. Wij knipten 75 draadjes van ongeveer 105 cm lang. Als je een kortere baard wil, heb je minder lange draadjes nodig. Gebruik je een kleinere ring? Dan heb je vanzelfsprekend minder draadjes nodig.

Klaar? Dan begin je met vastmaken. Doe dit heel simpel door de draad dubbel te vouwen en met een lus aan de ring te knopen. Zorg dat je alle lussen op dezelfde manier vastmaakt, zodat de knoopjes er straks heel mooi uitzien. Het lijkt dan net alsof je het draad aan de ring hebt gebreid.

Kraaltjes verdelen over de ‘baard’

Vervolgens verdeel je wat kraaltjes over de draden. De gaatjes van de meeste kralen zijn vrij klein en de wol best dik en fluffy. Dat is eigenlijk juist ideaal, zo blijven ze namelijk goed hangen straks. De makkelijkste manier om de kraaltjes aan de wol te bevestigen?

Knip een stukje binddraad af en buig dit om de wol, op de plek waar je je kraaltje wilt bevestigen. Doe nu het kraaltje op de twee uiteindes van het binddraad en duw het kraaltje over het binddraad, net zo lang tot ook de wol er doorheen is. Trek nu aan het uiteinde van je draadje wol tot deze uit je kraaltje is, en je kraal zit op z’n plek!

De ‘baard’ op maat knippen

Zijn alle kraaltjes verdeeld? Dan komt het moeilijkste stuk. Release je inner hairdresser! Knip de wol in een punt. Zorg dat de hoek waarin je knipt links en rechts gelijk is, voor een mooi evenwichtig geheel. Nu is je ‘baard’ klaar! Eigenlijk is de ring zo zonder groen al hartstikke leuk. Je kunt hem op deze manier ook voor allerlei gelegenheden decoreren. Met kerstgroen voor Kerst.

Maar bijvoorbeeld ook met paaseitjes of gewone bloemen in het voorjaar. Of je maakt er een mooi houten bordje op met de naam van je pasgeboren kindje en wat stoffen decoraties of knuffeltjes. Zo leuk om op te hangen in de kinderkamer!

De kerstkrans versieren met kerstgroen

Maar goed, terug naar Kerst, want daarvoor ben je hier natuurlijk. Het enige wat je nu nog hoeft te doen om je slanke kerstkrans met ‘baard’ af te maken, is kerstgroen op de ring bevestigen. Knip wat kleine stukjes en bind ze naar eigen inzicht vast aan de ring met binddraad. Wij kozen ervoor om het groen onderaan te bevestigen, maar je kunt natuurlijk ook voor de bovenkant van de ring kiezen. Of de hele ring volmaken met groen, net wat jij mooi vindt!

Moderne kerstkrans met wol maken: iets voor jou?

En, wat vind je van deze moderne kerstkrans met ‘baard’ van wol? Leuk? Of te modern naar jouw smaak? Eerder maakte ik al een DIY voor een simpele kerstkrans op een metalen ring. En daar lijkt deze best een beetje op. Maar deze variant is nog wel een tikkie specialer door die prachtige wollen touwtjes met kralen die eronder hangen, vind ik. Helemaal on trend, toch? Mocht je nog vragen hebben over deze DIY, stel ze dan gerust in de reacties hieronder. We proberen je, zoals altijd, dan zo goed mogelijk te helpen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties