Nieuwe kersttraditie: de Christmas Eve Box!

17

In Groot-Brittannië en andere Engelstalige landen is er de afgelopen jaren een nieuwe kersttraditie ontstaan! En wel eentje speciaal voor de allerkleinsten. De kerstman of papa & mama geven op kerstavond – 24 december – een ‘Christmas Eve Box’. Oftewel; een doos vol cadeaus die meteen zorgen voor de nodige kerstspirit! Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Je leest het hieronder!

Wat is een ‘Christmas Eve Box’?

Een Christmas Eve Box, in het Nederlands een ‘doos voor kerstavond’ is een cadeaudoos vol spulletjes die de kinderen mogen uitpakken op 24 december. Het idee is dat de inhoud van de cadeaudoos direct zorgt voor kerstplezier, speciaal voor de kinderen. Daarom zitten er cadeautjes in die meteen gebruikt kunnen worden.

Denk aan een dvd van een kerstfilm, kleurboeken voor Kerst of ingrediënten om samen kerstkoekjes te bakken. En dat ga je dan natuurlijk ook meteen in de praktijk brengen! Eigenlijk is het dus een soort kerstpakket voor je kinderen. Maar dan een pakket dat voor échte christmas quality time met het hele gezin zorgt. I love it!

De Christmas Eve Box maken

Er zijn super leuke kant-en-klare christmas eve boxes op de markt, zoals deze houten doos van What a Wonderful Christmas (zie ook de foto hierboven). Maar je kunt ook zelf een box maken natuurlijk. Heel eenvoudig door gewoon een doos in te pakken met kerstpapier. Je kunt ook een oud houten krat gebruiken, dat je naar hartelust versiert. Of je gaat echt helemaal los met je creativiteit en knutselt je eigen Christmas Eve Box in elkaar.

Op dit Pinterest-bord dat ik heb gemaakt, vind je allerlei voorbeelden ter inspiratie. Als je bang bent dat je kinderen ruzie gaan maken om wie de spulletjes uit de Christmas Eve Box mag (uit)pakken, kun je natuurlijk ook voor ieder kind een eigen box maken.

Wat doe je ín de Christmas Eve Box?

Leuk idee? Ja toch? Ik vind het echt een onwijs tof concept. Okay, het betekent weliswaar nóg meer cadeaus voor je kinderen. Maar het is zo’n leuke manier om de festiviteiten te beginnen op 24 december. En als er spulletjes in zitten waar je direct samen iets mee gaat doen, zorgt het direct voor veel plezier met het hele gezin. Maar wat stop je nu ín je Christmas Eve Box? Hieronder een lijst met ideetjes:

 • een bordspelletje om meteen samen te doen, of bijvoorbeeld de gratis Christmaholic Kerstbingo-kaarten
 • een dvd met een kerstfilm erop
 • een kerstboekje om uit voor te lezen
 • een brief van de kerstman, met een persoonlijke boodschap voor ieder lid van de familie
 • ingrediënten (de droge dan) om kerstkoekjes te bakken
 • kerstkleurboeken en krijtjes of potloodjes
 • een mooie kerstbal die ze in de boom mogen hangen
 • een (zelfgemaakte) cd met kerstliedjes om direct te luisteren
 • rendiereten‘ voor de rendieren van de kerstman (die die nacht langskomen) of misschien wel voor jullie huisdier
 • zeepje of bruisbal in kerstsferen van Lush om te gebruiken in bad vlak voor ze naar bed gaan
 • een kerstpyjama om direct aan te trekken
 • kersttrui of kerstsokken of iets anders leuks voor de hele familie om aan te doen
 • iets lekkers (kerstkoekjes of chocolaatjes of kransjes om in de boom te hangen)

Hoe geef je de Christmas Eve Box?

De laatste vraag is natuurlijk.. hoe geef je de Christmas Eve Box aan je kinderen? Daarin ben je helemaal vrij! Hij kan natuurlijk aan het voeteneinde van het bed liggen van ieder kind als ze op 24 december ’s ochtends wakker worden. Of hij ligt onder de kerstboom, en er staat groot op “PAS OPENMAKEN OP KERSTAVOND”. Je kunt hem eventueel laten ‘bezorgen’ door de buurman- of buurvrouw. Je kunt er een hele speurtocht van maken, de doos verstoppen ergens in huis en je kinderen laten zoeken. Hoe je hem geeft, is dus helemaal aan jou!

Plantabox

Christmas Eve Box: nog wat tips!

Heb je geen kleine kinderen? Natuurlijk kun je ook een christmas eve box maken voor je partner, met wat lieve cadeautjes erin om van kerstavond iets extra speciaals en romantisch te maken. Of gewoon voor het hele gezin, met wat lekkere bubbels voor papa & mama erin bijvoorbeeld (zie de foto hierboven).

Je kunt een christmas eve box ook maken en cadeau geven aan vrienden, familie of collega’s die veel voor je hebben betekend het afgelopen jaar. Uiteraard ben ik súper benieuwd naar wat jij van deze nieuwe kersttraditie vindt, die uit het buitenland is komen overwaaien. Is het iets wat jij thuis zou doen? Of vind je dat je kinderen al wel genoeg cadeautjes krijgen? Ik hoor het graag!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

17 reacties

  • Wat een superleuk nieuw fenomeen! Het is dat ik mijn kerstfeestje op kerstavond geef, anders had ik eentje voor mijn vriend samengesteld. Ik heb namelijk gelijk enorm veel inspiratie gekregen van deze blog!

 1. Jaaa daar is hij eindelijk! De Christmas eve box! Ik doe dit al 2 jaar, zo leuk! Ben alleen nog op zoek naar een mooie kist/houten doos ervoor, zodat er alles voor het hele gezin erin kan. Blij dat hij eindelijk op je blog terecht gekomen is. ❤

 2. Wat een leuk idee zeg. Nooit aan gedacht maar inderdaad erg leuk om te doen. Wij doen kadootjes op kerstavond. Dat is al jaren lange familietraditie. Maar vind de box ook wel erg leuk om erbij te doen.. Weer genoeg ideetjes voor volgend jaar. Ik ga ze wel even opschrijven anders vergeet ik het weer
  Ga ik zelf een kerstspel maken.
  Een film kopen en een cd luisteren we nooit maar wel een leuk idee om er eentje zelf te maken
  Oo ik heb genoeg ideeen al. Dank je wel dat je dit doorgeeft aan ons.

 3. Super leuk! Wij zijn sinds deze maand begonnen met de kerstelfjes die iedere dag langs komen.

  Ik hou het idee van the Christmas eve boxs in gedachten voor volgend jaar.

  • Hallo, ik lees hier dat je de kerstelfjes laat langs komen, Dat klinkt super leuk… Kan je hier wat meer info over geven?

   Groetjes
   Saartje

 4. Wat een leuk idee!! Deze kende ik nog niet.
  Wij doen hier al jaren “tijdcadeautjes”. Niet op kerstavond maar op eerste kerstdag. Er liggen dan cadeautjes onder de boom met daarop het tijdstip waarop een van de kinderen het open mag maken. Het eerste pakketje is vaak een onesie, voor elk kind een. Daarna een dvd, een spelletje, een knutselding.. etc etc. (moet wel zorgen dat het een veelvoud van drie is anders is de kerstsfeer ver te zoeken met drie kinderen die natuurlijk allemaal IETS willen uitpakken). Oh ja, en sowieso een inkleur tafelkleed. De dag vliegt voorbij!

 5. Jaaaaa! Ik doe dit al voor de 4e keer dit jaar! Mijn kleine meisje (nu 6) en ik vinden het geweldig Hop, de nieuwe kerst pyjama aan (uiteraard matching), nieuwe huissokjes. Koekjes bakken, warme choco maken in onze nieuwe mokken en dan op de bank met een kerstfilm en nog meer lekkers. Voor het slapen gaan voorlezen uit een nieuw kerstboek en daarna de tuin vol strooien met rendier voer.
  Glaasje melk en koekjes klaarzetten voor de kerstman en dan lekker slapen.
  Iedere keer hebben de rendieren netjes al het voer opgegeten, de kerstman laat altijd een paar kruimeltjes liggen en laat ook een heel sneeuwspoor achter. De reactie van mijn dochter is ieder jaar weer goud waard ❤

 6. Annemiek van Dael op

  Wat n leuk idee Saskia, die Christmas Eve Box! Ik ga er een maken voor de kleinkinderen…met een leuk leesboek, kerstsokken , voor ieder n pyamaatje kerstchocolaatjes, een kerstfilm op DVD , ingredienten om samen cake te bakken enz enz…genoeg te doen dus….

 7. Heel leuk idee maar hier krijgen de Kids al veel te veel in deze periode dus no way dat daar op kerstavond nog wat bij gaat komen ;). Daarnaast gaan we op kerstavond naar de kerk, herdertjesmis (ook de jongste van bijna 2 gaat dit jaar voor het eerst mee) en mama mag nog muziek maken in de nachtmis dus weinig tijd ook voor deze traditie.

 8. MARTINE DE WINNE op

  DE CHRISTMAS BOX VOOR KINDEREN VIND IK HEEL LEUK ,IK ZOU DIE OP 24DEC IN DE MORGEN AAN HUN BED ZETTEN DAN HEBBEN ZE DE HELE DAG ALLERLEI DINGEN DAT ZE KUNNEN DOEN TERWIJL WIJ DE FEESTTAFEL KLAAR ZETTEN EN VOOR HET ETEN ENZ ZORGEN

 9. Ik ga er zeker over denken om dit te doen!
  Lijkt me ook leuk om een box te maken voor de laatste week voor kerst met voor iedere dag iets anders er in om te doen!

 10. Wat een super leuk idee! Tot nu toe vierden we met de kinderen alleen Sinterklaas met cadeautjes, en geen kerst. Wat een fijne aanvulling, die Christmas Eve Box! Vooral omdat er geen/weinig speelgoed in zit (waar ze toch al zoveel van hebben), en omdat er juist spulletjes in zitten die we voor een groot deel toch al aanschaffen voor de kerstdagen. Deze presentatie geeft het een extra sparkle! Ik zie die glunderende koppies nu al voor me! Wat spulletjes erin waarmee ze zich kunnen vermaken op het moment dat wij bezig zijn met de voorbereidingen voor het kerstdiner… Ik zie mogelijkheden 😉 Daarnaast wat leuke gezinsactiviteiten, en het feest is compleet volgens mij 🙂