ChristmasWorld 2019: kersttrends spotten & inspiratie opdoen

14

Ieder jaar als ik nét weer ben afgekickt van de kerstperiode, word ik er weer volle bak in gemikt als we ChristmasWorld in Frankfurt bezoeken. ChristmasWorld is de grootste vakbeurs ter wereld op het gebied van Kerst. Je vindt er werkelijk ALLES wat je maar kunt verzinnen, en nog veel meer. In dit blogje neem ik je mee tijdens ons bezoek aan ChristmasWorld 2019!

Wat is ChristmasWorld precies?

Beurshallen vól met kerstspullen staan er uitgestald in de Messe van Frankfurt tijdens ChristmasWorld 2019. Meer dan 1040 stands van bedrijven uit 43 landen trekken ruim 43000 zakelijke bezoekers. Het is dé plek waar tuincentra en winkeliers inspiratie en alvast inkopen komen doen voor het najaar. Je kunt er de nieuwste kerstballen, ornamenten, kerstbomen, kersthuisjes & dorpjes, lichtjes, grote lichtfiguren, opbergsystemen en nog veel meer bekijken, bewonderen & bestellen.

Kun je er als particulier ook terecht?

De meest gestelde vraag die ik de afgelopen dagen van jullie heb gekregen over deze beurs, is of je er als particulier ook terecht kunt. Sorry guys, eigenlijk niet. ChristmasWorld is een handelsbeurs, bedoeld voor bedrijven die zaken willen doen met andere bedrijven (B2B). Je kunt er als consument ook helemaal niks kopen. Bedrijven bestellen er in bulk, dus in hele grote hoeveelheden. En vaak is er een minimum bestelbedrag van een paar duizend euro.

Als je online een ticket koopt, moet je je bedrijfsnaam invullen en het aantal medewerkers. Natuurlijk kun je daar ‘omheen werken’ om het zo maar te zeggen. Maar het is eigenlijk niet de bedoeling. Bovendien moet je je dan wel even voorbereiden op het ontwijken van al die opdringerige verkopers tijdens de beurs, haha. Want zodra je een stand in loopt, word je aangesproken. Dus lang verhaal kort; je kúnt er wel naar toe als particulier, maar het is eigenlijk niet de bedoeling.

Je mag bijna nergens foto’s maken

Als Christmaholic kan ik hier natuurlijk niet wegblijven. Hoe cool is het dat de grootste kerstbeurs ter wereld op een paar uur rijden van Nederland ligt? Ik ga er heen om de kersttrends te spotten, inspiratie op te doen en te netwerken. Mijn man Robert, kerstbestie Arvid en ik reden afgelopen zaterdag in één dag op en neer naar Frankfurt.

In slechts 5,5 uur sjeesden we door 4 gigantische beurshallen (echt GIGANTISCH is het daar) om de allerleukste stands te bezoeken. En eigenlijk is dat veel te kort. Ieder jaar nemen we ons voor om een hotel te boeken. En ieder jaar komt het er weer niet van, lukt het niet of vind ik het te duur 😂. Maar feit is; ChristmasWorld is gewoon te leuk, interessant en te groot om maar zo kort te bezoeken.

En hoewel je echt bijna nergens mag fotograferen – ze zijn allemaal bang dat de Chinezen hun producten namaken – heb ik toch wel een leuke fotorapportage in elkaar weten te draaien. Oh en ja; ik loop de hele tijd rond met een grote Dille & Kamille-tas, dat zie je wel op de foto’s. Dat is geen sponsoring ofzo, die tas is gewoon een handig ding waar al mijn spullen in passen haha. Gratis reclame voor Dille & Kamille!

Het Programma: welke stands bezoeken we?

Omdat we maar zo weinig tijd hadden en er meer dan 1000 stands zijn – verdeeld over 4 gigantisch grote beurshallen – draaide ik een paar dagen voor ons bezoek een programmaatje in elkaar van zo’n 10 stands die ik graag wil zien. Bovenaan die lijst staat steevast de Nederlands populairste kerstdecoratieleverancier Kaemingk. In hun showroom in Nederland neem ik ieder voorjaar de trendvideo’s op.

Op ChristmasWorld zijn al hun stijlthema’s – op kleinere schaal dan in de showroom – in trendkamers gepresenteerd. Ik vind het echt een ultiem cadeautje dat ik hier mag rondlopen in januari en al zo vroeg kan zien wat er vanaf oktober in de winkels zal liggen. We kregen dit jaar persoonlijke uitleg van één van de medewerkers over de trends. En ik kreeg twee prachtige boeken vol foto’s van de kerstcollecties mee naar huis, zo leuk!

Kaemingk wil liever niet dat ik nu al teveel deel van de kerstcollectie voor 2019. En dat snap ik helemaal. Het moet natuurlijk nog even een verrassing blijven! Daarom vind je ook maar een paar algemene fotootjes hierboven en hieronder. Na Pasen krijg je van mij – zoals ieder jaar – een sneak preview van de kersttrends, inclusief een kort videootje. En vanaf september deel ik iedere week een uitgebreide trendblog + trendvlog, waarin steeds 1 trend in de spotlights staat. Dus nog heel even geduld!

Goodwill

Het Belgische merk Goodwill verdient eveneens ieder jaar weer een bezoekje op de beurs. Deze collectie is zo chique en stijlvol. Een stuk klassieker, landelijker en traditioneler dan de thema’s van Kaemingk. Ik heb mijn ogen weer uitgekeken in deze gigantische stand. Kerstmannen, poppen, ornamenten in alle soorten en maten.

Wat een overdaad en luxe! Echt prachtig. En voordat iemand het vraagt; helaas heb ik geen idee of en waar de producten van dit merk in Nederland te koop zullen zijn. Dat geldt overigens voor alle producten op de foto’s in deze blog. Ik heb geen inzicht in wat de winkeliers allemaal inkopen (en ik heb ook de tijd niet om me daar in te verdiepen, haha).

Kurt S. Adler

Waar ik uitgebreid mocht fotograferen, was bij Kurt S. Adler. Superleuk! Dit merk heeft een onwijs breed assortiment. Beroemd zijn de snoepjes en koekjes en andere zoetigheden voor in de boom. Die liggen zo ongeveer in elk Nederlands tuincentrum in de aanloop naar Kerst (en je kon ze vorig jaar winnen tijdens één van mijn wekelijkse winacties).

En verder heeft Kurt S. Adler echt de práchtigste en meest diverse collectie notenkrakers. Geweldig om te zien. Ik heb er een aantal op de foto gezet, zie hieronder! Nieuw dit jaar zijn de ornamenten van glitterglas. Het glas wordt geblazen met de glitters erin. Ieder ornament is zo uniek. En super tof is de collectie met ‘Cool Santa’. De kerstman met een zonnebril op, leuk toch?

ChristmasWorld 2019 Kurt S. Adler

Schatkist

Fun fact; het team van Kurt Adler had bedacht dat ze een soort onderwaterwereld wilden creeëren met hun collectie zeedier-ornamenten voor in de boom. Waarbij gouden kerstballen als een soort van Piraten-schat op de zeebodem zouden liggen. Alleen… ze konden nergens een schatkist vinden voor het bouwen van deze presentatie!

De kist die je op de foto’s hieronder ziet staan, is de oude speelgoedkist van de directeur zelf. Het idee was om de deksel open te zetten op de bodem van de ‘zee’. Maar dat ging niet, want de kist zat van binnen volgeplakt met kinderstickers van de directeur, haha. Mooi verhaal toch? Oh en pssst… net als vorig jaar, komt er in de aanloop naar Kerst weer een winactie met Kurt Adler! Met echt te gékke prijzen. Heb ik meteen voor jullie geregeld op de beurs.

Shishi

Ook erg mooi is het Estse merk Shishi. Ik heb het nog nooit in Nederland in de winkel gespot helaas. Maar op de beurs kon ik me gelukkig vergapen aan al dat moois. Hier hangen ieder jaar prachtige kerstbomen aan het plafond die sfeervol ronddraaien, versierd met de meest chique en stijlvolle decoraties.

Van prachtig groen met goud en lieve vogeltjes tot klassiek Engels (inclusief Britse vlag). Ik keek er mijn ogen uit! En werd vervolgens weggekeken door de strenge Estste medewerkers, omdat ik rondliep met mijn grote camera. Maar hey, als er geen bordjes hangen en niemand er wat van zegt, dan ga ik los hoor. Sorry, not sorry!

ChristmasWorld 2019

Vondels

Vondels uit Amsterdam is voor mij ook absoluut een must visit op de beurs. Dit bedrijf produceert prachtige handgemaakte kerstballen. Het zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ze hebben er een ornament van gemaakt. Eetbare ornamenten zoals een frietzak, ijsje, avocado, donut of pizza. Er zijn typemachines, koffiezetapparaten, dieren, kleurrijke bloemen, shiny hoge hakken & stoer gereedschap. En zelfs een hele Nijntje-serie!

Een beetje glans, kleur, glitter en een kerstboomhaakje eraan en hoppakee het kan in je kerstboom! Je vindt de instaproof kerstornamenten van Vondels in het najaar o.a. bij de Bijenkorf, maar shopt ze ook via de eigen webshop van Vondels. Helaas mocht ik ook van dit merk nog geen close-up beelden delen zo vroeg in het seizoen, dus we moeten het vooralsnog even doen met wat sfeerplaatjes.

ChristmasWorld 2019 Vondels Amsterdam

Lichtfiguren en kerstlampjes

Echt onwijs vet vind ik de megagrote lichtfiguren en lichtkunstwerken die je kunt bewonderen op ChristmasWorld. Er waren lichtgevende kerstmannen, treintjes, bussen, stoelen, ijsberen, vossen, cadeautjes, knuffels. En allemaal zo ontzettend groot (zeg maar tussen de 3 en 6 meter hoog). Het is gewoon fantastisch om in hal 9 met al die kerstverlichting rond te lopen en lekker blije foto’s te maken. Ik voelde me echt een klein meisje in een gigantische snoepwinkel.

ChristmasWorld 2019
ChristmasWorld 2019
Arvid honking the horn 😉
ChristmasWorld 2019
Ik ben 1.83m lang, dus check hoe groot die kerstman is!

Lekker netwerken

ChristmasWorld is dé plek om te netwerken voor mij als kerstblogger. Helaas had ik daar eigenlijk te weinig tijd voor. Ik had nog veel meer bedrijven op mijn lijstje staan waar ik kennis mee wilde maken. Het lukte gewoon niet om overal langs te gaan. Maar ik heb wel eindelijk Laura van VeeDee Intertrade (het bedrijf achter My Village) in het echt gezien. Voor het eerst, terwijl we al 6 jaar samen winacties opzetten! Eindelijk heb ik een gezicht bij de stem en de mailtjes.

ChristmasWorld 2019
Laura van My Village

Daarnaast heb ik o.a. gezellig gekletst met eigenaar Michel van Christmas Inspirations (het bedrijf dat Kurt S. Adler in Europa in de markt zet). Ook ontmoette ik de dames achter Versierdekerstboom.nl. Zij staan altijd net boven of net onder mij als je googelt op de kersttrends, dus ik kende hun site natuurlijk wel. Concurrentie, haha!!

Heel grappig, we waren laatst allebei geïnterviewd voor een artikel in de Volkskrant over de kersttrends. Nu kwam ik ze spontaan tegen op de beurs terwijl we allebei influencer style foto’s aan het maken waren tussen de kerstlampjes. Zo grappig! Het zette me wel aan het denken hoeveel interessante mensen hier wel niet rondlopen uit de kerstbusiness. Ik was er écht veel te kort.

Op de voorgrond mijn lieve man Robert. Op de achtergrond sta ik te kletsen met twee dames van Versierdekerstboom.nl.
ChristmasWorld 2019 unicorn
Op de foto met een unicorn, kon het niet laten!

Hoe zit het nu met de kersttrends 2019?

Wat worden nou de kersttrends dit jaar? Over de kersttrends 2019 mag ik, zoals ik al aangaf eerder in deze blog, helaas nog niet zoveel zeggen. Vooral de beelden kan ik nog niet laten zien. Ik wil het écht graag met jullie delen, geloof me! Maar ik wil natuurlijk niet in de problemen komen. Daarom hou ik het op een paar steekwoorden en korte zinnetjes.

Hieronder noem ik een paar kleuren & dingen die ik veel gezien heb op de beurs, en die we zomaar eens in de winkels kunnen terugzien dit najaar. Let niet al teveel op de plaatjes, maar lees onderstaande goed door als je benieuwd bent!

ChristmasWorld 2019 kersttrends

Qua kleuren zag ik – net als in 2018 – veel groen met goud op ChristmasWorld 2019. Dit keer ook hier en daar gecombineerd met geel (mosterdgeel en okergeel). Verder spotte ik diep paars, roze, ossenbloedrood en fris blauw. Qua materialen vond ik het glitterglas van Kurt Adler opvallend. Ik spotte verder decoraties met ‘nep-mos’ erop, vogels in alle soorten & maten en diverse gevleugelde dieren. Ook zag ik – naast fluwelen decoraties – veel ornamenten van ribstof (corduroy).

Qua stijlen vond ik het opvallend dat de landelijk sfeer een beetje terugkomt. De echte Engelse Kerst dus. Groen & natuurlijk blijft groot dit jaar, misschien zelfs hier en daar met een jungle-touch. Verder; diepe warme rood- en paarstinten met hier en daar een dierenprintje. Tot slot zullen we fris winters met een arctic tintje gaan terugzien! Wil je als eerste een seintje krijgen als de sneak preview van de kersttrends online staat? Volg me dan op YouTube! Dan krijg je een notificatie als de sneak preview video live gaat ergens in april.

Achter-de-schermen beelden via mijn Instagram Stories

Over video gesproken; misschien vraag je je af waarom ik dit jaar niet – net als vorig jaar – een vlog heb gemaakt. Aangezien je bijna nergens mag filmen of fotograferen op ChristmasWorld 2019, ik geen twee dingen half wilde doen en we slechts 5 uur aanwezig waren, moest ik kiezen tussen het maken van een vlog of een fotoverslag. Het kan gewoon niet allemaal!

Ik had jullie via Facebook & Instagram gevraagd waar jullie voorkeur naar uitging, en de meeste stemmen gingen naar foto’s. Dus vandaar! Mocht je toch nog wat videobeelden willen zien, op mijn Instagram-profiel onder het hoogtepunt ‘Events’ heb ik wat achter-de-schermen-beelden van de hele dag bij elkaar gezet. Klik op het rondje met de sneeuwpop voor de beelden!

Wat hoop jij te zien in de winkels voor Kerst 2019?

Zo, mijn verslag zit er weer op. Ik ben super benieuwd of jij al iets leuks hebt gespot op de foto’s hierboven. Zit er iets naar jouw smaak tussen of moet je echt nog wat meer zien om een goede indruk te krijgen? En wat hoop jij dat er dit najaar in de winkels te vinden zal zijn qua kleuren, stijlen, kersttrends of specifieke decoraties? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Daarmee doe je me een groot plezier! Tot in april lieve Christmaholics…

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

14 reacties

 1. Shishi…. Waarom hebben we dat hier niet?! Ik hoop heel erg dat ik die collectie ergens online kan shoppen, want het blies me echt een beetje omver, dat Britse thema. Goodwill is ook leuk, maar ik kan me niet herinneren het merk eerder gezien te hebben. Moeten we daarvoor waarschijnlijk naar onze zuiderburen? Of is afzakken naar Noord Brabant ver genoeg denk je. (Ja, ik wet het, je weet ook niet wie wat gaat inkopen… maar hopelijk heb je wel een idee wie welke merken *doorgaans* inkoopt. 😉 )

  • Waar de tuincentra precies hun inkopen doen, daar geven ze mij helaas geen inzicht in ;-). Ik heb Goodwill ook nog niet echt ergens gespot in NL, maar ik kijk ook niet op elk item waar het vandaan komt haha. Als ik daar de tijd voor had ;-). Vaak is dat ook nog niet zo makkelijk overigens. Veel tuincentra maken hun eigen verpakkingen of labels met hun eigen naam erop. Dan weet je als klant nog niet waar het product oorspronkelijk vandaan komt!

 2. Roxanne Derksen op

  Ik hoop op prachtige traditionele rood/groen/goud tinten. Veel glitter. Ook zal ik het leuk vinden als ze eens met vintage-look kerstdecoratie zouden komen zoals een adventkalender zoals je hem ziet in de film “deck the halls”.
  Nja ik kijk er in ieder geval na uit!

 3. Bedankt voor je leuke verslag, de Nijntje kerstballen zijn geweldig en komen zeker komende kerst bij ons te hangen. Superleuk!! Heerlijk weer even zo’n kerstsfeertje!!

 4. Oooo wat een mooie foto’s. Ondanks dat het een vermoeiende dag zal zijn geweest zullen jullie wel genoten hebben. Ik hou nog steeds van de bruin/parelmoer tinten met goud glitters . Ik zag ook mooie vogeltjes.

 5. Oh, wat een super gave foto’s al! Ik vind die arctic stijl echt heel gaaf, maar ook landelijk is mooi. Misschien doe ik dit jaar wel een combi van die twee…wie weet.
  Een heel leuk verslag om te lezen in ieder geval en we blijven natuurlijk super nieuwsgierig naar meer! 😉

 6. Prachtig verslag!!!
  Ik kan weer verder waar ik afgelopen kerst al mee gestart was. Okergeel en goud. Wellicht voeg ik ook wat wit en groen toe en laat zwart weg. Och ik heb nog even :-).

 7. Het gaat een hele mooie kerst worden dit jaar, als ik lees over de kleuren en landelijke stijl. Ik kan niet wachten. Mooie foto’s die toch al wel iets laten zien. Ik heb genoten van je verslag en kijk uit naar je bericht na Pasen. Ik ben nog niet afgekickt hoor, er is bij ons zelfs nog iets van kerstversiering. Iedere week ruimen we iets op. Dit weekend gaat het laatste beetje de kast in.

 8. Shishi; die 2e foto met die turqouise en gouden ballen; Prachtig!! Ik hoor graag welke winkel dit gaat opnemen in de collectie.

  • Hoi Jacqueline, lees de blog even goed door ;-). Ik weet totaal niet welke winkel wat inkoopt, daar krijg ik geen inzicht in (en ik heb helaas ook de tijd niet om me erin te verdiepen haha).

 9. Oh heerlijk weer even wegzwijmelen in een blog! Dankje! Het liefst zie ik veel landelijk en klassiek terug, traditioneel blijft het voor mij! Tot in april en tot die tijd veel plezier met al je bezigheden!

 10. Ik kijk nu alweer uit naar Kerst.
  Ik vind de notenkrakers heel erg mooi en chic!
  De overvolle krans in stervorm is ook mijn smaak.
  Gelukkig is het weer bijna april en komt je volgende bericht weer….