DIY Herfstkrans van droogbloemen + nog meer herfstsfeer

11

Vorige week deelde ik al een blogje met herfstdecoratie in mijn huis. Maar: ik was nog niet klaar! Ik heb de smaak met herfstdecoreren echt te pakken en ben nog eventjes door gegaan. In dit blogje laat ik je zien hoe ik een herfstkrans heb gemaakt met droogbloemen (met handig stappenplan, zodat je er zelf ook eentje kunt maken). En daarnaast laat ik nog wat meer plaatjes van de herfstsfeer in mijn huis zien!

Herfstkrans met droogbloemen maken

First things first: de herfstkrans! Ik gebruikte voor deze krans twee soorten gedroogde tarwe en twee bossen oranje gedroogde bloemen (Carthamus) voor het herfsteffect. Natuurlijk kun je ook voor één soort gaan, dat leidt tot een meer uniform geheel. De krans die ik gebruikt heb is maar 28 centimeter in doorsnede. Maar door de techniek die je gebruikt bij het opbinden, wordt je uiteindelijke krans veel groter!

Tip van flip: begin niet aan dit project als je net gestofzuigd hebt ;-). Het wordt namelijk echt een flinke bende met alle restjes graan en droogbloemen. Ze vliegen overal heen, haha. Mocht het buiten droog zijn of mocht je een schuur hebben of een overkapping waar je onder kunt werken, dan is dat waarschijnlijk een betere plek om te werken dan binnen ;-).

Benodigdheden

Wat heb je nodig voor het maken van deze herfstkrans met droogbloemen? Haal in huis:

 • Een strokrans van 28 cm doorsnede (ik kocht de mijne bij de Action)
 • 4 flinke bossen droogbloemen naar keuze (kocht ik bij Tuincentrum Coppelmans).
 • Wikkeldraad op een klosje (kocht ik ook bij Action)
 • Tuinschaar

Zo maak je een herfstkrans met droogbloemen

Stap 1. Maak het begin van je binddraad vast aan de achterzijde van je krans. Zorg dat het draad aan de buitenzijde van je krans ligt als je begint met opbinden. Het is namelijk veel makkelijker om van buiten naar binnen te draaien dan andersom. Maak nu kleine bosjes van je droogbloemen. Ik koos voor flink wat graan aan de achterzijde, de andere soort graan erbovenop en één of twee oranje bloemetjes weer daarbovenop.

Stap 2. Het eerste bosje leg je schuin naar links op de krans. Wikkel de draad er één of twee keer strak omheen. Niet té strak, want dan trek je je droogbloemen kapot. Het volgende bosje leg je schuin naar rechts onder je eerste bosje. Ook deze maak je vast door je draad eroverheen te wikkelen en strak te trekken. De volgende leg je daar weer overheen met de bloemen naar links, en het volgende bosje wijst weer naar rechts.

Zorg dat de bloemen die naar de binnenzijde van je krans wijzen iets compacter op elkaar zitten en niet te ver uitsteken. Aan de buitenzijde van de krans kun je je bloemen zo ver uit laten steken als je wil. Zolang ze maar overal ongeveer evenveel uitsteken. En zo ga je door tot je krans bijna helemaal af is.

herfstkrans van droogbloemenStap 3. Het laatste stuk is wat lastiger. Hiervoor maak je kleinere bosjes die je alvast met wat draad bij elkaar bindt. Vervolgens steek je ze op de juiste plek en maak je ze met de draad vast aan het andere binddraad op de krans. Het is echt even een hoop gefriemel, totdat je krans mooi af is. Ben je helemaal rond? Hang je krans dan even op aan de muur of aan een deur. En kijk of je hem mooi in balans vindt. Het is hartstikke makkelijk om gaten op te vullen. Je steekt er gewoon nog wat losse droogbloemen in. Hier en daar een takje weghalen voor een mooier geheel kan natuurlijk ook altijd!

herfstkrans van droogbloemenEen herfstkrans van droogbloemen blijft altijd mooi

Droogbloemen zijn niet zo heel goedkoop. Maar het mooie van een krans met droogbloemen is dat hij áltijd mooi blijft. Als je je krans goed vocht- en stofvrij opbergt, kun je hem volgend jaar gewoon weer ophangen. Daarover gesproken: dit is trouwens wel echt een krans voor binnen. Buiten wordt-ie te nat en dan gaan je droogbloemen schimmelen. Ik heb ‘m boven de bank gehangen, naast mijn spiegel. Ik vind de muur nog wel een beetje kaal met twee items (het lijken ook net twee oogjes haha). Dus mijn plan is om er nog meer ronde decoraties bij te hangen de komende tijd. Maar ik heb nog niets leuks gevonden. Work in progress!

Nog meer herfstsfeer in huis

En dan nu: de rest van de herfstsfeer in huis. Ik heb herfstige kussenhoezen gekocht bij H&M Home. Van de droogbloemen die ik over had, heb ik een klein boeketje gemaakt. Dat hangt nu op z’n kop aan een spiegeltje boven mijn coffee station. Die heb ik voor de foto’s ook even gezellig aangekleed.

De koffiecupjes van Nespresso zitten in mijn porseleinen schaaltje met deksel in de vorm van een pompoen. Die komt van TK Maxx. En ja, heel toevallig drinken we vooral koffie uit oranje cups haha. De laatste tijd gooi ik heel graag wat kaneel over mijn koffie. Daarom heb ik er een apothekersflesje met kaneel bij gezet. Het ziet er echt zo gezellig uit hier thuis nu!

Herfstversiering in huis

Zo, dat was blogje nummer twee over herfstversiering in huis. Misschien dat ik nog een keer de komende maand een sfeervol gedekte herfsttafel maak. Maar ik moet even kijken of ik daar de tijd voor kan vinden. Het drukke seizoen is alweer aangebroken hier, met elke week meerdere kerstshowbezoekjes. Dus eens even zien of het lukt! Ik hoop dat jullie de nieuwe foto’s van mijn herfstdeco en de DIY voor het maken van een herfstkrans met droogbloemen leuk vonden om te zien. Mocht je er nog vragen over hebben, die kun je hieronder stellen in de reacties. Ik zal mijn best doen om je zo goed mogelijk te helpen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

11 reacties

 1. Heel mooi gedaan! Ik ga ook even een lekker bakje koffie maken, met kaneel, je hebt me op een idee gebracht, lijkt me lekker.

  • Ik sluit me aan bij dat bakkie koffie met kaneel. Ik heb genoten van de heldere en duidelijke instructies voor het maken van de krans en ga er volgende week mee aan de slag( ik zag bij de jumbo al van die droogbloemen, dus gaat goed komen)!

 2. Het ziet er heel gezellig uit zo, ik vind de krans erg mooi, mooie warme kleuren.
  Het kussentje op de bank van h&m is ook heel leuk!.
  Je weet het altijd super gezellig te maken chapeau!. 🙂

  Groetjes Marijke.