Hoe ontstaan de kersttrends eigenlijk?

10

Ze staan inmiddels weer allemaal online: de kersttrends voor dit jaar! Maar jongens, ik ben er nog láng niet over uitgepraat hoor. Het leek me superleuk om jullie wat meer te vertellen over het ontstaan van kersttrends. Want wie bepaalt de trendkleuren? Hoe ontstaan kersttrends? En waar worden de kerstthema’s op geïnspireerd? Om antwoord te krijgen op die vragen, interviewde ik Yvonne Broen. Zij is al 17 jaar inkoper voor de kersttrendcollectie bij Kaemingk en weet er álles over te vertellen!

Waarop zijn de kersttrends gebaseerd?

Mocht je nu denken: Kaemingk? Wat is dat? Let me tell you. Alle foto’s en vlogs voor mijn kersttrendartikelen zijn in de prachtige showroom van Kaemingk gemaakt (en nee, helaas is die niet toegankelijk voor privépersonen). Kaemingk is namelijk de grootste internationale kerstleverancier van merken als Everlands (de kerstbomen), Lumineo (de kerstlampjes) en Decoris (de kerstdecoratie). Yvonne Broen stelt als inkoper – samen met een enthousiast team – ieder jaar de nieuwe concepten en kerstthema’s samen. En precies die thema’s eindigen vervolgens bij veel Nederlandse tuincentra in de schappen!

Ik sprak Yvonne eerder dit jaar aan de telefoon op een zonnige voorjaarsdag in mei. Ik zat thuis in Eindhoven achter mijn laptop en zij wandelde in Aalten door de showroom vol trendkamers. Allebei waren we volop in de kerstspirit! Ik was natuurlijk reuze benieuwd en enthousiast om met Yvonne te spreken. Want hoe gaat dat ‘ontdekken van de kersttrends’ eigenlijk in z’n werk? En hoe pakken ze het samenstellen van die schitterende kerstthema’s aan? Ik ging er eindelijk achter komen!

Mode, interieur, maatschappij & trendwatchers

Yvonne: “Het is een heel proces. We bezoeken grote trendshows, wonen presentaties van de grootste trendwatchers bij, lezen trendboeken en laten ons onder andere inspireren door de ontwikkelingen op het gebied van mode en interieur. Maar ook door maatschappelijke trends, zoals bijvoorbeeld de ‘hang naar retro’ die op dit moment ongekend populair is.”

“Denk daarbij bijvoorbeeld aan de opkomst van groen en natuur in de kerstthema’s. Dat is terug te voeren naar de populariteit van kamerplanten in huis, iets wat sinds de jaren ’70 nooit meer zo hip is geweest als nu! En ook ons winterse thema, Ice Adventure, is geïnspireerd op een maatschappelijk thema. De ijskappen smelten, die prachtige natuur op de Noordpool is langzaam aan het verdwijnen. En daar zijn veel mensen mee bezig. Met deze trend laten we de schoonheid van de arctische natuur zien. Daar moeten we zuinig op zijn!”

Kersttrends in kleuren, vormen en materialen

Bij het samenstellen van de kerstthema’s letten Yvonne en haar collega’s op een aantal zaken. “Kleur is natuurlijk erg belangrijk. Maar daarnaast letten we op materiaal en op vormgeving,” legt ze uit. “Wat ik met vormgeving bedoel? Nou, de ene witte vaas is de andere niet. Je hebt lange, smalle, strakke witte vazen, maar ook ronde en weelderige witte vazen. Met de vormgeving zet je een bepaalde sfeer neer.”

Ook in het ontwerp van de kerstballen spelen de trends een rol. Zo zie je in het thema ‘December to Remember’ een hele nostalgische vorm kerstbal terug: de reflexbal. Yvonne: “De reflexbal is een kerstbal met een ronde deuk aan de voorkant uit grootmoeders tijd. Je kent ze vast wel! Alleen die vorm zorgt al voor dat vintage sfeertje. En natuurlijk zijn ook de dessins – de decoraties op de kerstballen – en de soort kerstballen aan trends onderhevig.”

Kerst is een feest van traditie en herkenning

We hebben het over kersttrends, maar sommige dingen komen ieder jaar terug. Rood blijft bijvoorbeeld onverminderd populair als kerstkleur. En er is ook altijd een winters thema. Hoe komt dat? “Nou, Kerst is een heel traditioneel feest. Voor een heel groot publiek draait het vooral om traditie en herkenning,” weet Yvonne. “De kleur rood zorgt – net als sneeuw en ijs – voor die herkenning en dat typische kerstgevoel. Daar kúnnen we gewoon niet zonder. De uitdaging voor ons is om die traditionele thema’s ieder jaar op een andere manier neer te zetten. Zodat het spannend blijft, en origineel!”

Ik hoor wel eens van lezers dat de kersttrends niet zo snel veranderen. De ‘groene, natuur-trend’ gaat bijvoorbeeld al een jaar of drie mee. Waarom gaat dat proces zo langzaam? “Voor mijn gevoel verandert het helemaal niet zo langzaam haha,” lacht Yvonne. “Er zijn ieder jaar een aantal basisthema’s, zoals het klassieke thema, het traditionele rood-wit-zilver en het winterse thema. En hoewel de basis daarvan hetzelfde is, zijn de details elk jaar anders.”

De details binnen de trends veranderen behoorlijk!

Daarnaast zijn er ook altijd wat meer modische thema’s. En die veranderen wat sneller. “Precies,” bevestigt Yvonne. “Als je kijkt naar ons groene thema van dit jaar (Embrace Nature) en het vergelijkt met het groene thema van 2017 dan zie je op detailniveau echt flinke verschillen! Dit jaar is het bijvoorbeeld niet alleen maar puur groene natuur, maar hebben we ook het prairie-gevoel in het thema verwerkt. Western-invloeden die ook in de modewereld erg populair zijn nu. Hoe? Nou, in de vorm van droogbloemen bijvoorbeeld en de huifkar als icoon.”

hoe ontstaan kersttrendsMensen moeten even wennen aan nieuwe stijlen & kleuren

Maar toch, heel snel gaat niet niet. Gaan trends binnen Kerst niet ook gewoon wat langer mee dan de trends in bijvoorbeeld de modewereld? “Dat is absoluut zo,” zegt Yvonne. “Kerst is een feest van traditie, zoals ik al aangaf. Fashion niet, daarom gaan de ontwikkelingen daar veel sneller. En sommige modetrends – zoals het nu hippe neon en jaren ’80-stijltje – zouden minder goed werken als kerstthema.”

Daarnaast hebben mensen vaak even de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe stijl. “Je hebt early adopters en front runners, mensen die bovenop nieuwe trends springen. Maar een veel grotere groep mensen wacht even af, en is pas na een aantal jaar klaar voor een nieuwe stijl. Daarom verwacht ik dat die groene, natuurlijke trend de komende jaren bijvoorbeeld nog wel even zal blijven. In een andere vorm dan nu, dat wel.”

Zijn de kersttrends van volgend jaar al bekend?

Over de toekomst gesproken… Hoe zit het met de kersttrends van volgend jaar? Zijn die al bekend? “Ja, wij lopen altijd flink vooruit. Op dit moment (mei 2019, red.) is de collectie voor volgend jaar – kerst 2020 – al voor 98% klaar. En in december gaat onze compleet vernieuwde showroom weer open voor onze klanten. Maar helaas mag ik daar nu nog niets over vertellen,” lacht Yvonne.

Hè, dat is dan toch weer jammer. Daar zijn wij als Christmaholics natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar. Gelukkig mag ik in januari weer naar de handelsbeurs Christmasworld in Frankfurt, waar Kaemingk ieder jaar met een prachtige stand staat. Ik kan niet wáchten om te zien wat er dan weer allemaal voor moois voor in de kerstboom te vinden is!

Hoe ontstaan kersttrends? Nou, zo dus!

Ik hoop dat je deze blog over het ontstaan van de kersttrends leuk vond om te lezen! Ik vond het in ieder geval onwijs tof om Yvonne te spreken en hier wat meer over te leren. Vond je dit interessant? Heb je nog vragen? Hieronder vind je een reactiemogelijkheid! Ik hoor heel graag van je. En mocht je ze nog niet gezien hebben: hier vind je alle blogs en video’s over de kersttrends op een rij. Ik wens je heel veel kerstinspiratie!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

10 reacties

 1. Interessant stukje Saskia. Voor deze kerst openen ze de showroom al voor de volgende kerst. Tis wa. Maar wel begrijpelijk als je bedenkt wat er allemaal vooraf gaat aan het openen van het kerstseizoen. Heel interessant. Dank je wel.

 2. Leoni Vd linden op

  Zeker leuk om te Lezen 🙂 maar wat heb jij een geluk zeg, ik ben soms best jaloers je komt op de mooiste kerst locaties. Weet er zoveel van en mag/kan er vaker mee bezig zijn dan alleen rond de kerst 😉

 3. Wat leuk om te lezen, ik weet dat trends altijd vooruit lopen met kleding maar voor kerst had ik het niet verwacht dat het al een jaar ervoor bekend zou zijn! Voor de tuincentra’s is het natuurlijk wel handig bij het plannen.
  Toch vraag ik me af of ze niet eens misgaan met een trend! Ze moeten het feitelijk nu al weten voor over 2 jaar.. willen ze dat over een jaar uitgewerkt aan jullie laten zien!

  Ik vind het ook gaaf als ik zie/lees waar je nu allemaal toegang toe hebt, en hoeveel mensen je allemaal benaderen en of kennen.. vergeleken met toen je christmaholic begon… zo gaaf..

 4. Eigenlijk ben ik wel blij dat de Kerst trends niet zo snel gaan als de mode bijvoorbeeld( vind ik overigens ook wel eens jammer).
  Wel heel leuk om te lezen, het blijft een interessante en leuke job met ontzettend veel afwisseling, heel gaaf.
  Heel veel trends zijn uiteindelijk aan mode et cetera onderhevig dat is maar goed ook anders bestaan er heel veel beroepen en industrieën niet meer.
  Gelukkig bepaal je zelf uiteindelijk wat je leuk vind maar trends blijven interessant om te volgen.
  Leuk interview !. ☺
  Groetjes Marijke.

 5. Leuk om te lezen ,dit interview.Het ging in het verhaal om de reflex ballen,nou die hebben wij nog echt van vroeger,van oma en moeders.Die ballen heb ik altijd zo mooi gevonden omdat het licht echt reflecteert erin.Soms gaat er wel eens een kapot in de loop van de jaren,dan breekt er een hangertje vanaf of zo,nou dan gooi ik hem niet zo maar weg,maar dan leg ik hem bijvoorbeeld op de vensterbank.Ook de kleur rood die er kennelijk nog steeds is ,hebben wij veelvuldig in de boom en om ons heen.Wij zijn echte kerstkneuters.Fijne zondag.

 6. Janine Ververs op

  Hoi Saskia,

  Later als ik groot ben wil ik ook een Saskia Christmaholic worden, o wacht.. daar is er maar eentje van, de enige echte ben jij, en wat doe je dit goed!
  Superleuk om al deze extra achtergrondinformatie te lezen. Dat is nou net dat beetje extra wat jij ons kerstverslaafden kunt bieden, naast een heleboel anders extra natuurlijk haha. Dankzij jouw blogs en foto’s is Kerst voor mijn gevoel al heel dichtbij!
  DANKJEWEL dat je doet wat je doet!

  Liefs, Janine Ververs