Hoe hou je pompoenen in huis langer mooi?

7

Vorige week deelde ik in mijn Instagram stories dat ik mijn pompoenen aan het wassen was om ze langer mooi en fris te houden. Daar kreeg ik me toch een hoop reacties op! Dus ik dacht, laat ik eens een blog schrijven met tips. Ik hou van pompoenen in huis. Maar je wil natuurlijk niet dat ze gaan rotten of vies worden. Wat kun je allemaal doen om langer te genieten van je pompoenen in huis?

Hoe houd je pompoenen het langst goed?

Normaal gesproken kun je zo’n 8 tot 12 weken van pompoenen in huis genieten. Uiteraard hangt het heel erg af van hoe warm en hoe vochtig het in je huis is. Het spreekt voor zich, maar: pompoenen houden niet van veel vocht en ook niet van hitte. Is het nog heel warm in huis? Wacht dan liever even met het kopen van je pompoenen. Verder kun je nog een aantal dingen doen om extra lang plezier te hebben van jouw pumpkins en gourds.

1. Kies de juiste pompoenen uit

Als ik pompoenen uitkies, let ik altijd op een aantal dingen. Ik check of ze helemaal stevig aanvoelen. Ik controleer of het steeltje goed ingedroogd is. Als dat niet zo is, is de pompoen te vroeg van de plant gehaald en heb je kans dat ie sneller gaat rotten. Ik check de hele pompoen op zachte en rare plekjes. Controleer ook of de ‘navel’ aan de onderkant mooi droog is. Is die plakkerig, dan heb je kans dat je pompoen gaat ‘lekken’. Oh en pak je pompoen nooit aan het steeltje vast, want dan kan hij breken (en dus: sneller rotten).

pompoenen wassen met bleek2. Was ze grondig

Was je nieuwe pompoenen grondig voordat je ze uitstalt. Vuilrestjes zorgen sneller voor rotplekjes, dus ik maak ze echt goed schoon. Ik laat ze een minuut of tien a vijftien weken in koud water met een flinke scheut bleek. Maar je kunt vast ook ander soort schoonmaakmiddel gebruiken. Pompoenen drijven, dus draai ze halverwege om zodat alle kanten in het bleekwater komen.

Vervolgens was ik ze met een zachte doek. Ga door alle spleten en maak ook de navel goed schoon. Gebruik geen ruwe borstel ofzo en pas op met je nagels en met ringen, je wil de huid van de pompoen niet beschadigen. Laat je pompoentjes uitlekken en droog ze goed af met een zachte theedoek. Zet ze op hun zij en laat vooral ook de onderzijde goed drogen voordat je ze neerzet in huis.

hoe hou je pompoenen goed3. Spray of smeer ze in

Deze derde stap is niet nodig (en ik doe het zeker niet altijd), maar het helpt wel. Spray je pompoenen in met een waterafstotend goedje, zoals vernis. Het idee is dat er zo geen vocht in de pompoenen kan trekken, en daardoor blijven ze dus langer mooi! Je kunt hiervoor trouwens ook vaseline of WD-40 gebruiken, smeer ze daarmee in. Ik heb ook wel eens gehoord dat er hairspray wordt gebruikt. Zelf heb ik daar geen ervaring mee, dus ik weet niet hoe goed het werkt.

4. Controleer je pompoenen wekelijks

Het kan geen kwaad om je pompoenen wekelijks te checken. Controleer of er geen zachte plekjes of schimmelplekjes ontstaan. Houd je pompoenen schoon, net zoals je andere decoratie in huis schoonmaakt. Je kunt ze ook af en toe opnieuw wassen, drogen en eventueel opnieuw sealen zodat je er nog langer van kunt genieten.

5. Hou je pompoenen weg van fruit(vliegjes)

Als je een schimmelplekje ziet ontstaan, haal de pompoen dan zo snel mogelijk weg zodat de sporen andere pompoenen niet bereiken. Zie je veel fruitvliegjes rondom je pompoenen? Lok ze dan weg met een valletje (met wijn erin oid). Fruitvliegjes versnellen het rotproces. Datzelfde geldt voor fruit trouwens. Leg je pompoenen dus liever niet in de buurt van fruit!

6. Carved Pumpkins? Smeer ze extra in!

Wil je in je pompoenen snijden? Dan blijven ze sowieso minder lang mooi. Maximaal 10 dagen voordat het gaat rotten. Wil je het langst genieten? Maak de binnenzijde dan goed schoon met water en bleek en droog grondig af. Doe er een laag vaseline of WD-40 overheen om het vocht buiten de deur te houden. Je kunt je carved pumpkin ook ’s nachts in de koelkast zetten om er langer plezier van te hebben.

Pompoenen langer mooi houden: wat is jouw tip?

Dat waren mijn tips om pompoenen langer mooi te houden en er optimaal van te genieten. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Uiteindelijk gaat een pompoen altijd schimmelen en rotten, dat is gewoon het natuurlijke proces. Zelfs als je al deze stappen volgt, kan dat eerder gebeuren dan je zou willen.

Heb jij zelf nog andere technieken of tips die heel goed werken? Laat het dan zeker even weten in een reactie onder deze blog. Zo help je andere lezers weer verder :). Ik wens je heel veel plezier met herfstdecoreren de komende tijd! Oh en al deze pompoenen heb ik trouwens gekocht bij Pompoenboerderij Onderdijk. In dit blogje vind je meer info over deze en andere toffe plekken om pompoenen te shoppen.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

7 reacties

 1. Thnx voor de tips! Heel helpend, want vorig jaar had ik een prachtige pompoen gesneden die al na een paar dagen helemaal rot was. Zo zonde. Ik wist niet waar het aan lag of dat ik er iets aan kon doen. Nu dus wel!! Nogmaals bedankt!!

 2. heb een paar jaar terug, een turkse muts uitgehold, er zout in gestrooid en daarna goed drooggedept..
  Daarna heb ik er een vaasje in gehangen en een boeketje bloemen erin gedaan.
  ook heb ik al eens in het vaasje oase gedaan en daar een boeketje gemaakt, en de deksel van de turkse muts er met een sateprikker aan de onderkant op vastgezet.
  de onderste heeft zeker een maand gestaan.. blijkbaar heb ik er geluk mee gehad.
  ik heb zelfs buiten onder de overkapping pompoenen gehad die volledig zonder rotten in droogde, die hebben dus de hele winter gelegen.. heel bijzonder was dat..
  ik haal ze langs de weg in kraampjes van particulieren…

  • Super goede tips! Ik heb dit jaar voor het eerst een pompoen gekerfd en dat is gelijk ontzettend goed gelukt! Hopelijk blijft hij goed tot Halloween want ik heb hem nier behandeld. Kan dat nog als hij al een week staat? (Met bleek bijvoorbeeld?) Hij staat in het (dichte) koude portiek van het trappenhuis van het complex voor mijn voordeur.