DIY ornamentjes van vogelzaad voor in de tuin

10

Een kerstboom voor vogeltjes? Why not! In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je vogelzaadornamentjes maakt om buiten in een boom te hangen. Het zijn een soort vetbollen met vogelvoer, maar dan in de vorm van sterretjes! Echte ornamentjes van vogelzaad voor in de (kerst)boom buiten. Superleuk om samen met je (klein)kinderen te maken. Of gewoon met jezelf, zoals ik deed, haha!

Vogelsnacks maken voor Kerst

Vogels zijn gewoon hartstikke gezellig in je tuin of op je balkon. Een tijdje terug deelde ik daarom al een superleuke dennenappel gevuld met kokosvet en vogelvoer. Maar uiteraard kun je nog meer leuke dingen doen met die combinatie aan ingrediënten. Met deze zelfgemaakte ornamentjes van vogelzaad maak je het voor de buitenvogeltjes in de kerstperiode extra leuk en fijn om bij jou langs te komen! En het ziet er super mooi uit :).

Wist je dat je vogels het hele jaar mag bijvoeren? Volgens de Vogelbescherming vinden vogels steeds minder geschikte voedselplekken, omdat onze bebouwde kom steeds dichter wordt bebouwd. Braakliggende terreinen met zadenrijke planten en insecten maken steeds vaker plaats voor beton en asfalt. Struiken en bomen die natuurlijke schuil- en nestgelegenheid bieden, komen ook niet veel voor.

Vogelvriendelijk ingerichte tuinen kunnen dat verlies compenseren en bieden vogels een goed thuis in de bebouwde kom. Een variatie aan gras, bloeiende planten, struiken of bomen helpt veel vogels zodat ze op eigen kracht kunnen leven. Veel mensen genieten van vogels dichtbij huis. Door bij te voeren laten vogels zich nog vaker zien.

Kerstornamentjes voor vogels

Met name in de herfst en winter kunnen vogels wel wat extra’s gebruiken. Deze kerstornamentjes voor in de tuin maak je van vogelzaad en kokosvet. Het vet stolt bij ongeveer 24 graden, dus hang ze pas op als de temperatuur gedaald is. En bij voorkeur niet in de zon! Dan kunnen ze zomaar eens smelten op een zonnige herfst- of winterdag. En dat is natuurlijk zonde. Hoe maak je deze ornamentjes voor vogels?

Ik heb gebruikt:

  • 250 gram kokosolie (pot)
  • 250 gram vogelzaad
  • een siliconenvorm met sterretjes
  • keukentouw + schaar
  • een brownievorm of plaat om de siliconenvorm te vervoeren

Hoe maak je ze?

Smelt het kokosvet in een pannetje of in de magnetron. Roer er het vogelzaad doorheen. Verdeel het mengsel over je siliconenvorm en laat even afkoelen. Doe nu in elk sterretje een stukje keukentouw. Daarmee kun je de vogelornamentjes straks ophangen. Zet de vorm nu in de koelkast tot de vetsterren helemaal hard zijn (dat gaat vrij snel).

Het voordeel van de siliconenvorm, is dat je de sterretjes er daarna zo uit kunt duwen. Dat werkt echt ideaal! Je kunt ook koekvormpjes gebruiken, spuit ze dan vooraf in met bakspray zodat het net wat beter loslaat. Als je sterretjes hard zijn haal je ze eruit. Ze zijn klaar om op te hangen in een boom, plant of struik in je tuin of op je balkon!

ornamentjes van vogelzaad en vogelvoerornamentjes van vogelzaad en vogelvoerKerstige vogelsnacks voor in de tuin

Leuk toch? Je kunt ze natuurlijk ook maken zonder touwtje erin, dan zijn ze tof om neer te leggen op een schaal. Zorg wel dat ze op een plek liggen waar je eigen huisdieren niet bij kunnen. En als je ongedierte wil voorkomen, kun je de schaal elke avond naar binnen halen. Ik ben erg benieuwd wat jullie er zo van vinden. Is het iets wat jij zou maken en op zou hangen in een boom of struik in jouw tuin? Laat het me zeker weten hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

10 reacties