Christmaholic.nl
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Kersttrends
    • Versiering
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttrends
      • Kersttafel dekken
    • Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Activiteiten
      • Kerstshows in tuincentra
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Tradities
        • Muziek & Film
        • Tradities
        • Winacties
        • Inspiratie
          • Alles over Kersttradities
          • Alles over Low Budget Kerst
          • Alles over Kerst met kinderen
          • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
      • Kerstblogger worden
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Espumas: creatief culinair idee voor het kerstdiner
    Desserts & gebak

    Espumas: creatief culinair idee voor het kerstdiner

    Saskia de LaatDoor Saskia de Laat17 december 2011Updated:24 oktober 20173 reactiesLeestijd: 2 minuten

    Wil je je tafelgenoten dit jaar verrassen met iets culinairs & verrassends? Bereid dan een espuma als amuse of bijvoorbeeld als onderdeel van een hartig voorgerecht of zoet dessert of een aardappelespuma in de plaats van aardappeltjes! Espuma’s zijn dit jaar helemaal hot!

    Wat is een espuma?

    Espuma is Spaans voor mousse of schuim, het is een culinaire bereidingswijze. De methode werd bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Het principe is vrij eenvoudig: je mengt een vloeibaar mengsel met gelatine en spuit dit op onder druk van lachgas, door middel van een slagroomspuit (of sifon). Dit vormt samen een luchtig schuim. Je kunt ook werken met room of eieren in plaats van gelatine, dat hangt helemaal af van het recept.

    Een espuma wordt relatief snel vloeibaar (als het gas is uitgewerkt), zeker als je geen gelatine gebruikt. Daarom moet je gelijk na het opdienen serveren. Je kunt het vloeibare mengsel vaak wel een dag van tevoren voorbereiden en in de koelkast in de spuit bewaren. Sterker nog, een espuma moet altijd zeker 2 uur in de koelkast (bij koude bereiding) of in een pan warm water (bij warme bereiding) opstijven. Daar moet je in je planning dus wel even rekening mee houden.

    Espumarecepten

    Er zijn verschillende lekkere recepten te vinden op internet, vaak met instructiefilmpje. Zoals deze hartige espuma van mozzarella met tomaat & garnaal, of een ‘Irish Coffee’ van kreeft, met warme kreeftenbisque en een koude espuma erbovenop (smullen!). Als je voor zoet gaat, check dan deze espuma van warme witte chocolade (mmm!). Of wat dacht je van deze yoghurtespuma met aardbeien?

    Wil je liever een receptenboekje? Espumas, smaakmakende creams, van Paul Simon is een aanrader! Espumas & mousses is ook erg leuk! Het boekje Mousses & espumas (met de titel precies andersom) bevat ook een aantal heerlijke recepten! Bekijk ook onderstaand filmpje voor een korte instructie van de slagroomspuit en een lekker cocktailrecept (Pina Colada!).

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5DlrEKbWyiA[/youtube]

    Veel plezier & smakelijk!


    Amuse Espuma Espumas Kerstdiner Mousse Nagerecht Schuim Voorgerecht
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • LinkedIn

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Inspiratie voor een heerlijk kerstmenu

    9 december 2022

    Een kerstdiner voor grote groep koken: 14 praktische tips!

    6 december 2022

    Betaalbaar aan de kerstdis: luxe kerstdiner zónder veel uit te geven

    2 december 2022

    3 reacties

    1. Saskia on 17 december 2011 4:30 pm

      Het blijkt minder makkelijk dan gedacht haha, onze eerste poging was geen succes!

      Reply
    2. Andrea van Geenen on 18 december 2011 9:01 am

      Ooh dat lijkt me lekker…

      Reply
    3. Sjef on 19 december 2011 10:06 am

      Het is mij te veel “fuzz” voor de kerst. Ik ga liever voor iets meer “succes gegarandeerd” als er gasten aan tafel zitten

      Reply

    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Hallo & welkom!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    Nieuwste Kerstvlog!
    Instagram
    View on Instagram
    Vlogtip!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    In de spotlight

    Christmas Home Tour 2022 – welkom in mijn warme winterhuisje

    18 december 2022

    Vlog! | Sky Radio kerstevent & versieren bij mijn zusje

    17 december 2022

    De kersttafel dekken: 50+ originele ideeën & praktische tips

    16 december 2022
    Pinteresting
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    Kersttrends 2022
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.