Voor het kerstontbijt: homemade aardbeienjam zonder suiker

0

Zoek je nog iets speciaals voor de kerstbrunch of het ontbijt? Deze heerlijke aarbeienjam is perfect voor op een croissantje, of een lekkere scone! De suiker hebben we vervangen door suikervervanger Zusto, waardoor de jam een stuk minder ongezond is.

Eerst even iets over Zusto

Zusto is een suikervervanger uit België met 100% dezelfde smaak, crunch en textuur als suiker, maar dan 4x minder calorieën. Je kunt het precies op dezelfde manier gebruiken als suiker. Dus je kunt er mee koken, bakken, karamelliseren en het zelfs 1-op-1 vervangen in recepten. Dus 100 gram suiker = 100 gram Zusto!

Zusto is gemaakt van gezonde vezels uit mais en cichorei en heeft een lage invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is dus perfect voor mensen met diabetes en iedereen die op zijn/haar suikerinname wil letten. Ter vergelijking, 100 gram suiker = 400 kcal, maar 100 gram Zusto = slechts 98 kcal. Voor de smaak en zoetkracht wordt er trouwens minder dan 0,01 gram sucralose aan Zusto toegevoegd, dus het is niet helemaal suikervrij.

Wat heb je nodig voor het maken van de aardbeienjam?

Haal in huis:

  • 500 gram aardbeien
  • 350 gram Zusto
  • 1 zakje Marmello (suikervrij geleermiddel)
  • Fijngehakte lavendel of rozemarijn

Hoe maak je de aardbeienjam zonder suiker?

1. Doe de aardbeien met de kruiden in een pan (eventueel met beetje water, ca 25 ml) en laat aan de kook komen.
2. Doe nu de Zusto erbij en laat de jam 10 min doorkoken tot de aardbeien geslonken zijn.
3. Meng de Marmello met een beetje vocht en voeg bij de aardbeien en de kruiden, laat alles nu nog een minuutje koken.
4. Giet de jam in glazen jampotten. Sluit de potten en zet ze ondersteboven weg en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
5. Bewaar daarna de jam in de koelkast. Let op: de jam bevat dankzij Zusto aanzienlijk minder suiker dan gewone jam, maar is daardoor ook minder lang houdbaar. Dus eet het lekker op met de kerstdagen!

Nog meer recepten voor het kerstontbijt?

Zoek je nog meer lekkere recepten voor het kerstontbijt of de kerstbrunch? Kijk dan zeker even hier! Je vindt er o.a. een recept voor heerlijke cinnamon rolls, lekkere pumpkin spice tarts, klassieke kerststol en nog meer yummies. Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en een spetterende jaarwisseling! Op naar een fantastisch 2018 allemaal.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!