Zo maak je een moodboard voor je kerstversiering

3

Heb jij al zin om eind november of begin december de kerstboom op te tuigen en je hele huis in kerstsferen te hullen? Ik kan niet wachten! Eigenlijk vind ik het nog veel te lang duren. Om de komende kerstversieringloze weken te overbruggen, heb ik een ideetje bedacht: ik ga een Kerst Moodboard maken! Dit moodboard gebruik ik als leidraad én inspiratiebron voor de versiering in mijn huis. In deze blog vertel ik je hoe je een moodboard voor je kerstversiering maakt aan de hand van 5 stappen en heel veel tips…

Kerstversieren als een professional!

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, ben ik dus echt geen professional als het op decoreren en stylen aankomt. Yes, ik weet heel veel van Kerst (en ik ben ook echt wel een kerstexpert). Maar dat komt omdat ik er veel mee bezig ben, en er veel over schrijf. Maar stylen en decoreren is echt een vak apart.

Natuurlijk ben ik er de afgelopen jaren steeds beter in geworden. Maar omdat je nooit uitgeleerd bent, en omdat ik niks leuker vind dan nieuwe dingen leren over Kerst, ga ik een serie blogartikelen schrijven met versiertips en decoratieideeën van échte professionals. En weet je wat stylisten áltijd doen voor ieder nieuw project? Juist ja; een moodboard maken!

kerst moodboard maken

Voorbeeld van een digitaal moodboard voor Kerst, gemaakt door Marte Methorst

Voor deze blog interviewde ik brandstylist Marte Methorst. Zij helpt zelfstandig ondernemers bij het vormen van hun visuele identiteit aan de hand van visueel design en creatieve strategieën. En daarvoor maakt ze steevast een moodboard. Dus je raadt het al; ik vroeg Marte hoe zij een moodboard voor je kerstversiering maken aan zou pakken.

Wat is een moodboard eigenlijk?

Voordat we ingaan op het stappenplan, eerst nog even antwoord op een belangrijke vraag: wat is een moodboard eigenlijk? “Met een moodboard visualiseer je de sfeer die je wil neer zetten,” legt Marte uit. “Je moodboard geeft je focus en richting, zo weet je straks precies welke kant je op wil met je kerstversiering in huis!” Een moodboard is geen decoratieplan, waarop je precies vastlegt wat je gaat doen. Het is meer een soort inspiratieplan.

Op je kerst moodboard geef je onder andere aan met welk kleurenpalet je wil werken. Daarnaast verwerk je de materialen, structuren en dessins die je wil gaan gebruiken. Tot slot kun je ook sfeerbeelden gebruiken om je moodboard af te maken. “Die afbeeldingen mogen een bepaald gevoel uitstralen, of een bepaalde stijl. Denk aan supermodern, of juist rustiek en landelijk.”

Een moodboard maken voor je kerstdecoratie in 5 stappen

Zin om aan de slag te gaan? Hieronder leg ik je uit hoe je in vijf stappen jouw eigen moodboard voor kerst maakt. We beginnen met het bepalen van je kleurenpalet.

Stap 1. Bepaal je kleurenpalet

Misschien wil je een kerststijl creeëren die goed past bij je huidige interieur en wil je de kleuren van je meubels en accessoires als basis gebruiken. Of wellicht wil je voor een van de kersttrends gaan. “Kies een mix van vijf kleuren, waarvan twee of drie kleuren de hoofdrol krijgen en de rest meer ondersteunend is,” adviseert Marte. “Je kunt ook voor twee hoofdkleuren, twee ondersteunende kleuren en een opvallende accentkleur kiezen (bijvoorbeeld okergeel of oranje).”

Voor je inspiratie kun je bijvoorbeeld naar een bouwmarkt gaan en op de verfafdeling wat staaltjes meenemen (die kun je overigens ook prima gebruiken op je moodboard). “Wil je online inspiratie opdoen? Kijk dan eens op op color.adobe.com,” tipt Marte. “Hier vind je een kleurenwiel waarmee je zelf een digitaal kleurenpalet kunt samenstellen. Naast mijn hardcopy kleurstalen, gebruik ik dat graag!”

Mijn kleurenpalet uit 2020

Stap 2. Denk na over sfeer & materialen

Vervolgens denk je na over welke sfeer je wil uitstralen. Wil je voor stoer gaan en industrieel? Of juist voor romantisch en landelijk? Bepaal ook welke materialen je wil gebruiken. Kies je voor een kerststijl met denimblauw en roestbruin? Dan wil je waarschijnlijk decoraties en accessoires van spijkerstof in je boom hangen. En bijvoorbeeld items met roest. Ga je voor een natuurlijke boom? Dan wil je misschien wel hout, dennenappels, of andere natuurlijke materialen gebruiken.

Mijn kerst moodboard uit 2020, gemaakt met Canva

Stap 3. Bepaal hoe je je moodboard gaat maken: digitaal of fysiek?

Je kunt je moodboard digitaal maken, op je computer. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker te gaan knutselen.Wil je een digitaal moodboard maken? Dan kun je de gratis tool Canva gebruiken. Daar kun je makkelijk collages mee maken, zelf plaatjes  uploaden en het werkt heel intuïtief. Er is ook een app voor iPhone en Android. Verder kun je natuurlijk ook gewoon aan de slag in Powerpoint of Word, maar die software is wat minder visueel.

Wil je een fysiek moadboard maken voor kerst en lekker aan de knutsel? Wil je aan de slag met bijvoorbeeld plaatjes knippen uit tijdschriften, en echte decoraties in je moodboard verwerken? Dan heb je heel veel opties! “Ik werk zelf graag met foamborden, die koop je in knutselwinkels,” vertelt Marte. “Maar je kunt bijvoorbeeld ook een draadrekje gebruiken, een prikbord, een magneetbord, piepschuim, een vel behang, karton of papier.” Met de ondergrond die je kiest, zet je al meteen sfeer neer. Hieronder zie je bijvoorbeeld het verschil tussen een vinyl ondergrond en een zwart draadrekje.

moodboard voor kerst maken Stap 4. Plaatjes & spulletjes verzamelen

Heb je een beetje een idee van wat je wil? Dan is het tijd om inspiratie op te doen en spullen te gaan verzamelen. Maak je een digitaal moodboard? Dan is Pinterest de beste plek om plaatjes te vinden! Let wel even op auteursrechten. Voor privégebruik kun je alle plaatjes van Pinterest gewoon gebruiken. Maar wil je bijvoorbeeld een foto van je moodboard delen op Facebook of Instagram, dan riskeer je een flinke rekening van de fotograaf. Op websites als Unsplash en Pixabay vind je gratis foto’s, die je vrij mag gebruiken.

“Maak je een fysiek moodboard? Dan kun je lekker aan de slag met tijdschriften,” zegt Marte. “Knip alles uit wat je aanspreekt en wat past bij het idee in je hoofd. Straks maak je een uiteindelijke selectie.” Je kleurenpalet kun je natuurlijk digitaal maken en vervolgens uitprinten. Maar je kunt ook staaltjes van de verfwinkel gebruiken.

Wil je nog een stapje verder? Koop verf en ga lekker kliederen op stukjes papier. Wat ook werkt: nagellak (dat heb ik gebruikt). Een beetje nagellak op papier goes a long way. Lijm en glitter werken eveneens perfect. Check het detail op de foto hierboven maar!

Marte: “Als je een 3D-moodboard maakt, een fysieke dus, kun je ook allerlei materialen gebruiken. Verzamel bijvoorbeeld items uit het bos, knip wat takken kerstgroen uit de tuin. Haal restpartijes stof op de markt of werk met lint. Kijk vooral ook in je eigen kast / lappenkast of je nog iets passends hebt liggen.”

Stap 5. Maak je moodboard voor Kerst

Alle plaatjes en materialen verzameld? Dan is het tijd om je compositie te maken! “En daarbij geldt; less is more,” vindt Marte. Het is nu echt een kwestie van schuiven en naar je gevoel luisteren. Welke plaatjes vind je echt mooi? Hoe staat het het beste bij elkaar? Maak verschillende composities en kies uiteindelijk je favoriet uit. Werk je digitaal? Dan kun je eindeloos schuiven tot je tevreden bent. Werk je met een fysiek moodboard voor kerst? Dan kun je je uiteindelijke compositie vastplakken of prikken aan je ondergrond.

En dan? Wat doe je vervolgens met je kerst moodboard?

Moodboard af? Yay! Print je digitale moodboard uit en hang ‘m ergens op. Je fysieke moodboard zet je in de kamer, zo kun je de inspiratie laten stromen. Is het tijd om te gaan shoppen? Kijk eerst welke accessoires en kerstversiering je al hebt die past bij je moodboard. Maak vervolgens een lijstje van wat je nodig hebt voor in je boom en voor op je bank, op tafel etc. Neem je moodboard (of een foto ervan) mee naar de winkel.

kerst moodboard maken

Voorbeeld van een digitaal moodboard voor Kerst, gemaakt door Marte Methorst

“En dan is het een kwestie van zoeken naar juiste kleuren, takken, accessoires voor in je kerstboom en de rest van je interieur natuurlijk,” lacht Marte. “Laat je niet te veel afleiden door andere dingen in het tuincentrum die ‘ook heel erg leuk zijn’,” waarschuwt ze. “Anders wordt het strakjes alsnog een ratjetoe. Hou vast aan je inspiratiebron. Zo krijg je strakjes echt één prachtige stijl in huis.”

Ga jij een moodboard voor kerst maken?

Het leuke is dat je het maken van zo’n moodboard heel vroeg al kunt doen. Dit weekend bijvoorbeeld! Zo kun je straks, als je gaat shoppen, veel gerichter inkopen doen. Ik ben heel benieuwd of jij een kerstmoodboard gaat maken. Laat je het weten in een reactie hieronder? En upload vooral een foto van jouw eindresultaat! Ik ben echt méga nieuwsgierig naar jullie creaties. Mocht je nog meer inspiratie willen op het gebied van moodboards, volg @MarteMethorst dan zeker op Instagram!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

  1. Leuk idee! Ik gebruik eigenlijk altijd Pinterest als moodboard om ideeën mee te verzamelen (enige nadeel is dat er dan zoveel pins in komen dat je weer meerdere borden moet maken). 🙂

  2. Ik heb een soort collage gemaakt met wat ik zelf mooi vind, past denk ik mooi bij m’n zilveren, warmgroene en zwarte kerstballen.

    Maar uiteindelijk wordt het meestal een door de kinderen door elkaar gegooid ratjetoe. 🙂

  3. Heb nog nooit een moodboard gemaakt. Doe meestal enthousiast van alles bij elkaar zoeken. En heb dan niet een speciaal thema… Tijd om creatief aan de slag te gaan 🙂