Hoera, Christmaholic bestaat 10 jaar! (en ik wil graag een cadeautje van jou…)

98

Hoeraa, het is feest! Exact 10 jaar geleden startte ik dit blog. Op 12 november 2010 werd Christmaholic geboren. In die tijd waren er geen influencers en was bloggen nog niet echt groot. Nu – 10 jaar later – is mijn blog mijn werk. En wel de allerleukste job die er is! Vandaag blik ik graag met je terug: ik haal met veel plezier herinneringen op. Maar eerst iets anders. Want aangezien Christmaholic jarig is, ontvang ik heel graag een cadeautje van JOU!

Wat ik het allerliefste cadeau krijg van jou

Natuurlijk deel ik hier op de blog graag cadeautjes uit. Elke week een leuke winactie en morgen komt er een free printable online die speciaal voor jullie is ontworpen. Maar als jarige jet zou ik ook heel graag iets van jou cadeau krijgen. Klinkt misschien een beetje raar, dat ik om cadeautjes ga lopen bedelen. Maar het is niet wat je denkt…

Ik zou namelijk het allerliefste willen dat jij – ja jij – de kerstspirit die je hier op mijn blog vindt aan iemand anders doorgeeft. Share the JOY! Hoe? Nou, heel simpel: door de komende weken iets kerstigs voor een ander te doen.

Dat mag iets heel simpels zijn. Bijvoorbeeld lekkere kerstkoekjes bakken en aan de buren geven. Of zelf een kerstcadeautje maken voor je beste vriendin, een kerststukje maken voor je oma of kerstlichtjes in de voortuin van je ouders hangen als verrassing.

Share the Christmas Joy!

Misschien wil je wel je hele voortuin versieren met kerstlichtjes en er een kerstshow van maken, zodat langslopende kinderen in de buurt er van kunnen genieten! Of je organiseert een lichtjesspeurtocht met de straat. Wil je iets doen voor een onbekende?

Wat denk je van kerstkaarten schrijven naar eenzame ouderen, etenswaren naar de voedselbank brengen of een kerstpakket kopen voor iemand die het niet zo breed heeft? Het maakt eerlijkwaar niet uit wat je doet. Al zet je een kerstmuts op en roep je ho ho ho tegen iemand die langsloopt. Of het nou superklein is of gigagroot, alles is goed.

Doe je mee?

Ik hoop met heel mijn hart dat je meedoet! Niet omdat je er iets mee kunt winnen. Maar zomaar. Omdat niets leuker is dan een ander blij maken. Zeker in deze gekke tijd. Als we allemaal één iemand een kerstglimlach kunnen bezorgen de komende weken, dan is dat het allermooiste cadeautje wat ik ooit van jullie zou kunnen krijgen.

De komende weken ga ik trouwens allerlei blogs delen met tips, ideetjes & suggesties die je hopelijk inspireren om het kerstgevoel door te geven en iets kerstigs te doen voor een ander. Dus hou de site zeker in de gaten!

10 jaar kerstbloggen: a trip down memory lane

Zo, dat is eruit, haha! En dan nu over naar de terugblik. Christmaholic bestaat gewoon al decennium. Wat een bizar lange tijd eigenlijk om ergens mee bezig te zijn. En ja: ik vind het nog steeds leuk! Ook al heb ik dit jaar – net als velen – iets meer moeite om in de kerstspirit te komen, ik geniet nog altijd onwijs van mijn werk als kerstblogger.

Ik heb zoveel bijzondere dingen mogen meemaken, zoveel mooie plekken mogen bezoeken. Ik neem je graag mee op een trip down memory lane en deel een paar bijzondere herinneringen & momenten met je. Niet op chronologische volgorde, gewoon kris-kras door elkaar heen, haha!

Kerstreisjes maken

Robert en ik maken het liefst ieder jaar een reisje. Soms in eigen land, het liefst naar het buitenland (als het budget het toelaat). Zo zijn we naar Berlijn geweest en naar Londen. Maar de mooiste trip was toch wel een weekendje Edinburgh.

Die hele stad is in kerstsferen gehuld en het is zó romantisch. We deden allerlei toffe dingen, zoals ijssculpturen bezoeken en een wandeling door feestelijk verlichte tuinen. De video van ons bezoekje kijk ik nog heel vaak terug. Gewoon een heerlijke kerstherinnering!

Van je hobby je werk maken

Toen ik begon met Christmaholic, werkte ik nog 32 uur in de week voor een baas. Op een gegeven moment was dat gewoon niet meer te combineren. Uiteindelijk ben ik voor mezelf begonnen: ik ging tekstschrijven voor bedrijven.

Ik hoopte genoeg te verdienen met dat werk om de laatste 2 maanden full time met mijn hobby bezig te zijn. Maar het gekke was: nu ik meer tijd had om met Christmaholic bezig te zijn, begon de blog enorm te groeien. Zowel qua bezoekersaantallen, volgers & lezers als qua bedrijven die met me samen wilde werken.

Kerstshowbezoek in 2014 (wat had ik daar een gek kapsel zeg, haha!)

Langzaam maar zeker werd kerstbloggen mijn werk! Ik weet nog goed dat ik voor het eerst naar een kerstshow ging omdat ik was uitgenodigd, en dat ik er voor betaald kreeg om reclame te maken voor deze winkel. Dat was zo’n bizar moment. Ik ben deze blog ooit gestart omdat ik gek ben op Kerst, schrijven, fotografie en daar vooral meer mee wilde doen.

Nooit had ik gedacht er (deels) mijn werk van te kunnen maken. Die dag heb ik mezelf meermaals in de arm geknepen. Droom ik? Nee, dit is echt! Ik kon het – en kan het nog steeds – bijna niet geloven. Hieronder zie je trouwens nog de allereerste video die ik ooit gemaakt heb voor Christmaholic in 2012. Niveautje is wel gestegen de afgelopen jaren hè, haha!

Een nieuw design voor Christmaholic

Een jaar of vijf geleden kreeg Christmaholic een nieuw design, passend bij een professionele blog. Ik was eigenlijk van plan om het dit jaar ook weer helemaal te vernieuwen, maar dat had helaas wat meer voeten in de aarde dan ik dacht.

Met alle stress rondom verbouwen & verhuizen, heb ik besloten het maar even te laten liggen tot volgend jaar. Maar eigenlijk is het huidige design ook nog wel prima. Zeker als je het vergelijkt met eerdere designs. Hieronder vind je screenshots van het eerste uiterlijk en de tweede look van Christmaholic. Grappig om te zien, toch?

Het allereerste design van Christmaholic

De tweede look van Christmaholic

De eerste Christmas Home Tour

Toen ik begon met kerstbloggen was ik vooral een liefhebber. Ik bezocht graag kerstshows, keek graag kerstfilms en was gewoon helemaal zot van Kerst. Maar al bloggende werd ik natuurlijk ook steeds beter in zelf kerstversieren en zelf foto’s maken.

De eerste jaren liet ik mijn gezicht eigenlijk nooit zo zien hier op de blog. Laat staan de kerstversiering in mijn eigen huis. Maar in 2016 kwam daar verandering in. Voor het eerst deelde ik een Christmas Home Tour. En de reacties daarop waren geweldig! Sindsdien maak ik ieder jaar foto’s van mijn kersthuisje.

Onze slaapkamer in 2016

Deze zomer zijn we van een appartementje verhuisd naar een grotemensenhuis: een nieuwbouwhuis met 2 verdiepingen, een dakterras en een kleine tuin. Dat betekent: veeeel meer om te versieren. Natuurlijk kan ik niet alles in 1x super kerstig maken (dat is gewoon te duur haha). Maar ik kijk er echt enorm naar uit om dit nieuwe plekje stap voor stap in kerstsferen te brengen en de komende jaren steeds verder uit te breiden.

Recente mijlpalen & bizarre cijfers

Een recente mijlpaal was dat ik 10.000 volgers haalde op Instagram. Niet dat de aantallen het allerbelangrijkst zijn (al is het wel echt te gek om te weten dat zo’n 1 op de 15 Nederlanders elk jaar Christmaholic.nl bezoekt, WOW!). Maar dat was zo fijn. Nu kan ik eindelijk swipe ups toevoegen aan mijn Instagram stories en dat is handig!

Ook op Facebook heb ik trouwens een mijlpaal gehaald recent: ruim 20.000 volgers. Misschien moet ik daar ook maar eens een spontane winactie voor opzetten, alleen voor mijn Facebookfans. Zal ik dat binnenkort eens als verrassing doen?

De belangrijkste herinnering: jullie lieve reacties

De aller-aller-allerbelangrijkste herinneringen die ik heb, zijn die aan jullie lieve reacties. Ja er zitten soms stommerds tussen die nare berichtjes sturen (dat hoort er helaas bij). Maar 99% van de reacties en berichtjes die ik van jullie krijg zijn zo ongelofelijk lief & positief.

Mensen die me via privéberichtjes laten weten dat mijn blogs & vlogs een lichtpuntje in hun dag vormen. Mensen die zich ingeschreven hebben op mijn nieuwsbrief en de moeite nemen om een mailtje te sturen om me te bedanken voor alle ideetjes en inspiratie. Maar ook mensen die stil zijn en gewoon al mijn foto’s liken en blogs lezen.

Jullie zijn de allergrootste mijlpaal die er is. Zonder jullie, zou ik dit werk niet kunnen doen. En door jullie, is kerstbloggen gewoon het allerleukste wat er is. Dus dankjulliewel!!

Dikke virtuele kerstknuffel voor jou

Nou, ik kan nog wel uren doorgaan met praten over de afgelopen tien jaren. Maar deze blog is al veelste lang geworden, dus ik hou er mee op. Ik hoop dat je het leuk vond om even met me mee terug in de tijd te gaan. En ik hoop vooral dat je geïnspireerd bent geraakt door mijn oproepje om de kerstspirit & het kerstgevoel de komende weken te gaan delen met mensen om je heen. Remember: SHARE THE JOY!!

Hele dikke, virtuele kerstknuffel,
Saskia

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

98 reacties

 1. Knap hoor om van je hobby je bestaan te maken en dat al 10 jaar! Van harte gefeliciteerd! En wat een super idee van spread the joy. (altijd welkom bij eenzame en oudere mensen, maar zeker in deze Corona tijd)

 2. Van harte gefeliciteerd met je jubileum! Iedere zondag kijk ik weer uit naar je nieuwsbrief met een leuke vlog en heel veel ideeën. Dit jaar zal het een heel andere kerst zijn, maar ik doe in ieder geval mee met spread the joy.

 3. Alweer 10 jaar , gefeliciteerd met deze mijlpaal . Ieder najaar kijk ik er al uit ,zo leuk de inspiratie de verhalen .Iedere week de nieuwsbrief ,uitkijkend naar de kerst .Ik wens je nog vele lieve ,warme knusse creatieve jaren toe .En share the joy dat gaat gewoon het hele jaar door hier

 4. Hoi Saskia,

  Wat mooi om te zien hoe je begonnen bent. Jammer dat ik je toen nog niet “” kende “” Door de jaren heen is Kerst natuurlijk wel uitvergroot maar neemt niet weg dat het begin ook iets liefs heeft. Wens je nog vele mooie blog jaren rondom Kerst!! kunnen wij ook blijven genieten. Enjoy the day’s

 5. Hoi Saskia,

  Wat mooi om te zien hoe je begonnen bent. Jammer dat ik je toen nog niet “” kende “” Door de jaren heen is Kerst natuurlijk wel uitvergroot maar neemt niet weg dat het begin ook iets liefs heeft. Wens je nog vele mooie blog jaren rondom Kerst!! kunnen wij ook blijven genieten. Enjoy the day’s
  Een heel mooie Kerstgedachte om een cadeau door te geven aan wie het kan gebruiken!! Toppie

 6. Mooi! Niet dat ik een dankjewel wil horen maar gewoon dat je dankjewel zegt. Ik vind het zelf altijd fijn om mensen te bedanken simpelweg om aan te tonen dan “het” niet vanzelfsprekend is en ik vind mensen die het in zich hebben om iemand te bedanken gewoon top. En je blog vind ik supergezellig. Ben er ooit op gekomen omdat ik inspiratie zocht voor een herbruikbare adventskalender die ik zou kunnen knutselen met de kids. Of ik tips hier gevonden heb weet ik niet meer maar ik vond het wel leuk genoeg wat ik hier las om je te gaan volgen. En je oproep vind ik ook een mooie. Ik deed “al mee” want niks is leuker dan zelf iets te maken voor een ander dus ik hoop dat je oproepje gehoor zal vinden.

 7. Will Langenberg op

  Lieve Saskia van harte gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan van Christmaholic..
  Elk jaar zie ik er weer naar uit dat je blog weer verschijnt.
  Zo gezellig en een echt lichtpuntje in mijn leven op weg naar de Kerstdagen.
  Al die mooie tips over Kerstmarkten en Kerstshows geven mij in oktober al het Kerstgevoel.
  Dank je wel voor alle gezelligheid die je brengt en de mooie winacties, waar ik altijd een kansje waag.
  En bedankt voor het idee van iets goeds te doen voor een ander.
  Dat ga ik zeker doen.
  Nog heel veel succes met je blog en veel geluk in je leven.
  Hopelijk is de coronacrisis snel voorbij en kunnen we weer vrij en blij overal naar toe gaan, ook naar de Kerstmarkten En hoeven we ons niet eerst af te vragen of we het wel moeten doen.
  Ik zou zeggen, op naar de volgende 10 jaar!
  Lieve groet, Will

 8. Lieve Saskia, ☃️
  Van harte gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan van Christmaholic .
  Ik lees je blog volgens mij een jaar of zeven en ik geniet er iedere keer van, ik zit echt rond september alweer te wachten op je nieuwsbrief, haha ben dan ook een echte Christmaholic.
  Fijn dat het zo goed heeft uitgepakt voor jou, ik gun het je van harte en hoop dat je nog lang The Christmaholic blijft voor iedereen.
  Het is nu een beetje een dubbele tijd en jullie huis natuurlijk, ziet er prachtig uit aan de buitenkant overigens, druk, druk,druk en dan ook nog de Blog, Pinterest, Instagram, Facebook, YouTube pfff , mijn hoofd tolt.
  Dankjewel voor het plezier dat je ons geeft rond Kerstmis, doe je toch een beetje rustig aan.
  Lieve Kerstgroetjes van Marijke. ☃️

 9. Marjolein Beurskens op

  Hallo Saskia! Van Harte Gefeliciteerd! Inspireren doe je mij al een aantal jaar! Vandaag naar tuincentrum Leurs geweest, na het leuke verslag van jou! Was echt een succes!! Wat betreft “Share the Joy”, dat doe ik al een aantal jaren. Ik tuig kerstbomen op bij buren en zorg dat iedereen olliebollen heeft met oud en nieuw. Ik vind het een onwijs goed initiatief!!

 10. Lieve Saskia,
  Van harte gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan van Chrismahloic. Al vele jaren kijk ik uit naar al jou leuke dingen om te zien. Nu ben ik voor heel de fam. Kerstkransen van pomponnetjes aan ‘t maken. En zo krijg ik iedere keer weer inspiratie om leuke dingen te doen en te maken. Ik hoop dat je nog heel veel jaren te genieten van alle kerst blogs en vlogs of hoe je ‘t allemaal noemt.
  Liefs Tiny

 11. Gefeliciteerd met het 10-jarig bestaan van je inspirerende en kerstige blog, ik ben een van de stille lezers maar geniet wel al jaren van je blog. Hopelijk ga je er nog heel lang mee door!

 12. Lieve Saskia,
  Van harte gefeliciteerd met je 10 jarig jubileum!!! Dat je nog maar heel lang doorgaat met deze superleuke blog. Ik heb er altijd veel plezier van. Toen ik voor het eerst op je blog kwam werd ik al snel vrolijk van alle leuke dingen die ik kan zien en lezen. En nog steeds is het zo fijn om hier te lezen, kijken en ideetjes op te doen. Bedankt 🙂 <3

 13. Anneke Korenhof-Lamers op

  Hallo lieve Saskia, Ik reageer laat op je hele leuke bericht aangezien dit bericht in de Spam terecht was gekomen. Ik vind het een heel leuk idee om iets met Kerst voor anderen te doen.
  Wij zijn pas verhuisd en zitten in een complex met bewoners vanaf 50 jaar. Wij waren altijd al bezig met kerstkaarten bij eenzame ouderen in de bus te doen. Wij waren ook meestal het huis, dat een compleet omgetoverd Kerst huis/balkon hadden en van iedereen kregen we te horen hoe gezellig ze dit vonden. Toen wij eind augustus gingen verhuizen was bij meerdere bewoners de eerste opmerking, dat ze ons gezellige kerst huis nu niet meer zouden zien………… Nu gaan wij het hier op ons nieuwe adres weer doen……….En…..onze nieuwe (kunst)kerstboom staat al!!! Mijn man is nog bezig met het Kerst dorp…Wij konden niet meer wachten…….Liefs en groetjes,

 14. Gefeliciteerd! Ik heb je pas recent ontdekt, maar ik vind je website nu al tof en ik kan een heerlijke tijd vooruit met leuke artikelen teruglezen en het maken van je diy ideeën

 15. Hey Saskia,

  Hartelijk Gefeliciteerd met 10 jaar CHRISTMAHOLIC.

  BLIJF LEKKER ZO DOOR GAAN WANT IK VIND HET GEWELDIG.

  Groetjes,
  Selvy.

 16. Ans Peijnenborg op

  Lieve kerstvrouw Saskia,
  Zie ik toch net pas je leuke blog, over het 10 jarig bestaan van Christmaholics!
  Zal tussen alle reclame van black friday e.d. terecht zijn gekomen…………….wat natuurlijk weer heel jammer is.
  In ieder geval toch nog van harte gefeliciteerd!!! Ik geniet al jaren van je blogs en haal er inspiratie uit en hopelijk mag dat nog jaaaaaaaaaren zo voortduren.
  En het kerstgevoel verspreiden??? Uiteraard doen wij dat, altijd al………….spullen voor de regionale voedselbanken, een mand met lekkers voor de kinderen maken, wat kadootjes voor lieve bekenden, een handgeschreven kaartje voor alle collectanten van het Prinses Beatrix Spierfonds in onze woonplaats. (Wij organiseren al een aantal jaren, de jaarlijkse collecte in september).
  Heerlijk om dat allemaal te mogen/kunnen doen!

  Ik wens jou en allen die bijdragen aan Christmaholics, nog vele jaren kerstplezier.
  Lieve groetjes,
  Ans Peijnenborg