DIY | Tassel Angels: engeltjes voor in de kerstboom

12

Tijd om lekker te kerstknutselen! Vandaag gaan we aan de slag met het maken van ‘tassel angels’, oftewel: Engelkwastjes (of kwast-engeltjes). Je hebt vást al wel eens kwastjes gemaakt van een bolletje wol. Nou, daarvan kun je dus deze schattige engelen maken! Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je te werk gaat. Tip: bekijk vooral de foto’s bij de beschrijving goed.

Tassel Angels maken: dit heb je nodig

Wat heb je nodig voor het maken van deze DIY tassel angels? Zorg dat je klaar hebt liggen voor je gaat beginnen:

 • Wol (ik heb vrij dikke wol gebruikt)
 • Goudkleurig binddraad + tangetje
 • Houten kraaltjes
 • Zwarte pen met fijn puntje
 • Lijmpistool + patronen
 • Kraftpapier
 • Restje karton
 • Schaar + stofschaartje
 • Goudkleurige kraaltjes

Hoe maak je de tassel angels?

Hieronder vind je de werkbeschrijving voor het maken van de kwast-engeltjes!

1. Knip een stukje langwerpig karton uit (hoe langer je karton, hoe langer je engel wordt). Maak onderin aan de korte zijde twee kleine inkepingen.
2. Steek de wol vast in de linker inkeping en rol de wol over de lange zijde zo’n 10 a 15 keer rond (hoe meer je rond gaat, hoe dikker je kwastje wordt). Doe dit niet te strak, je moet er straks nog een draadje tussen kunnen friemelen.
3. Klem nu het uiteinde van de draad vast in de andere inkeping en knip af. Friemel een kort horizontaal draadje onder de verticale gespannen draadjes door zoals op foto 3 hieronder.

4. Bind het draadje zo strak mogelijk met een dubbele knoop vast.
5. Draai je karton om en knip aan de andere zijde (waar de inkepingen zitten) alle draadjes los. Haal nu je kwastje van het karton af.
6. Leg er een nieuw stukje draad onder van een cm of 7 lang.

7.  Bind het draadje vast met een dubbele knoop, zodat er een bolletje bovenaan je kwastje ontstaat. Knip de uiteindes af. Knip nu eventueel ook alle draadjes op dezelfde lengte af voor een strakker geheel.
8. Teken met zwarte pen / stift oogjes en eventueel een mondje op de houten kraal.
9. Haal een stukje goudkleurig binddraad door de bovenzijde van het bolletje en vouw dubbel, rijg de houten kraal (het hoofdje) hier overheen.

10. Om te zorgen dat je hoofdje goed blijft zitten, is het slim om een dotje lijm (uit je lijmpistool) op de bovenzijde van het bolletje te doen en je houten kraal daar een paar seconden zachtjes op vast te drukken.
11. Vouw nu je kraftpapier dubbel (of vierdubbel zoals op foto 11) en knip een vleugelvorm naar wens uit. Hiermee kun je volop experimenteren!
12. Lijm de vleugels aan de achterzijde van het stoffen bolletje vast. Rijg eventueel nog een klein goudkleurig kraaltje boven op het hoofdje van je engeltje, en je bent klaar!

Engeltjes voor in de kerstboom maken

Dat was ‘t! Simpel en toch leuk, just the way I like my DIY’s! Met het binddraad dat uitsteekt, kun je je engeltjes vastmaken in de boom. In plaats van goudkleurig binddraad kun je eventueel ook garen gebruiken. Ik vind het ijzerdraad juist ideaal, omdat je daarmee exact de positie van je engeltje in de boom kunt bepalen. Op die manier hang ik ook mijn kerstballen in de boom.

Zelf kerstornamenten maken

Maak jij wel eens zelf ornamenten om in de kerstboom te hangen? Ik vind dat zo leuk om te doen. De afgelopen tijd zijn er al diverse DIY’s verschenen om zelf kerstornamenten te maken, zoals deze natuurlijke ornamenten met sinaasappelschijfjes en deze Scandinavische hangers met houten kralen. Als jullie het leuk vinden, maak ik er nog wel een paar dit jaar! Heb je nog vragen over deze DIY? Stel ze dan gerust hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

12 reacties

 1. Leuk! Het zou goed bij Dille & Kamille kerstversiering passen. Dat vind ik ook altijd wel een bepaald warm sfeertje hebben.

  • Ooh deze zijn wel heel schattig, en ook heel budget vriendelijk om te maken! Ideaal dat je ze ook aan iedere stijl decoratie kan aanpassen.
   Ik bedenk me ineens hoe leuk dit in het klein zal zijn om aan een kadootje te hangen, of aan een kaartje.. ooh hahaha wordt er helemaal enthousiast van.

 2. Leuk! Ik maak vaker zelf ornamenten, en nu jij me herinnerd aan de houten kralen die ik nog heb, valt me vanalles in om te knutselen!

 3. Grietje de jong op

  Bedankt voor de leuke kerstknutsels,zal gelijk es in mijn archief duiken,heb zoveel hobbyspul ,de zakjes zijn zo leuk,en voor de kinderen zijn de boomversieringen ook leuk te maken.dit is weer een geweldige post

 4. leuk, deze ga ik maken voor onze eetgroep, we koken elke week voor 25 (steeds verschillende) gasten.
  het zijn alleenstaanden, en over het algemeen wat ouder.
  dus leuk om bij het “kerstdiner” een engeltje bij hun bord neer te leggen