Simpele versieringen maken met restjes kerstgroen

8

Geen kerst zonder kerstgroen, toch? Natuurlijk kun je prachtige kerstkransen maken of een hele mooie guirlande. Daar heb je alleen best wel veel groen voor nodig. Wat als je nog een paar kleine takjes over hebt? Of maar een beetje in de tuin hebt staan? Of wat takken van je kerstboom hebt moeten afknippen omdat-ie te groot was? Nou, daar kun je ook genoeg leuks mee! In deze blog laat ik je 7 simpele versieringen zien die je met een restje kerstgroen maakt.

1. Kerstboompje van een kersttak maken

Ik heb nooit een echte kerstboom binnen (want: hartstikke allergisch), maar iets van dat heerlijk geurende kerstgroen wil ik altijd wel in huis. Ook al nies ik me het ongeluk als ik ermee werk en heb ik erna nog een paar dagen last van mijn luchtwegen. Worth it, haha! Kersttakken horen gewoon voor de volle 100% bij Kerstmis voor me, dus het mag simpelweg niet ontbreken.

Deze eerste DIY kán bijna niet simpeler. Het enige wat je nodig hebt is een klein potje of kopje, wat potgrond en een takje kerstgroen. Zoek een takje uit dat er ‘boomachtig’ uitziet qua vorm, als je snapt wat ik bedoel. Breed onderaan en smal bovenaan.

Steek het takje in de potgrond, doe er een beetje water bij en het blijft zeker een week of twee mooi! Eventueel kun je nog wat dennenappeltjes aan de ‘voet’ van je boompje leggen. Leuk voor in een tafereeltje op je salontafel of als versiering op de kersttafel bijvoorbeeld. De gouden kerstbelletjes links op de foto en het kerstboompje van glas rechts zijn trouwens beide van het merk Countryfield.

2. Mini kerstkransje voor op de kersttafel

Misschien is het nog een beetje vroeg om aan de kersttafel te denken, maar met restjes kerstgroen kun je hele mooie kleine kransjes maken die je op het bord legt van iedere gast. Ik ben voor dit kransje begonnen met een stuk groen binddraad (o.a. te koop bij Action). Maak er een cirkel van en bind vervolgens takjes Conifeer eraan vast.

Op het einde heb ik de takjes Conifeer een beetje door de andere takken heen gevlochten. Eronderdoor, er weer overheen en vervolgens eronder vastklemmen tussen andere takjes of met een beetje binddraad. Het is een beetje gefriemel, maar het resultaat is superleuk.

In het midden zet je een kerstbal, mooi ornament of een klein kersthuisje. Een klein eetbaar gingerbread huisje zou bijvoorbeeld ook erg leuk zijn! En je kunt dit natuurlijk ook gewoon met losse takken kerstgroen doen, maar dan is het wat lastiger verwijderen van het bord voor je gasten.

3. Kersttakken in een vaas doen

Dit is echt super simpel, maar wel hartstikke leuk: gewoon wat takken kerstgroen in een klein vaasje doen. Je kunt er eventueel wat lichtjes in verwerken en zelfs wat kleine kerstballetjes of andere ornamentjes aan hangen. Op de foto zie je een vaasje met Pinus, van die kersttakken met hele lange naalden. Maar je kunt uiteraard ook Nobilis of een andere soort kersttak gebruiken.

4. Mini kerstboompjes van Conifeer maken

Ik begon deze blog met kleine kerstboompjes. Die waren al petite. Maar wil je nog een maatje kleiner? Dat kan! Een paar jaar geleden maakt ik deze mini kerstboompjes voor op de kersttafel en in kleine tafereeltjes. Hier heb je echt maar een flubbertje kerstgroen voor nodig. De uitleg voor het maken van deze mini kerstboompjes met Conifeer vind je in dit blogje.

5. Kerststukje op een ster maken

Deze is ook van vorig jaar, misschien had je ‘m al gezien: een mini kersttukje op een metalen ster maken. Ik kocht deze sterren destijds bij Sostrene Grene. Ik weet niet of ze daar dit jaar ook weer te koop zijn, de winkel is helaas uit Eindhoven weg. Maar anders werkt dit natuurlijk net zo goed op een ronde metalen ring. Hiervoor heb je maar een klein bosje kerstgroen nodig en verder wat lint en kerstballetjes. Hier lees je hoe je het maakt!

6. Tafereeltje op de salontafel

Ik maak graag een klein tafereeltje op de salontafel met wat restjes kerstgroen. Voor de onderstaande variant heb ik allerlei soorten door elkaar gebruikt. Pinus, Nobilis en zelfs wat Ceder en Conifeer. Lekker door elkaar mixen.

Eroverheen verspreid liggen wat kerstballen en goudkleurige dennenappels. In het midden heb ik een roodkleurige geurkaars gezet en om het af te maken wat kerstlichtjes op batterijen. Super snel klaar, simpel en toch een toffe kerstversiering met restjes kerstgroen.

7. Kerstcadeautjes versieren met takjes

Als je je kerstcadeautjes dit jaar extra mooi wil inpakken, overweeg ze dan eens met kerstgroen te decoreren! Als je naar de foto hieronder kijkt dan zie je drie pakjes. Op het rechter cadeautje ligt een los takje. Dat is al heel mooi! Gewoon vastlijmen met je lijmpistool. De bovenste en onderste boompjes heb ik takje voor takje zelf opgebouwd. Even een werkje, maar het resultaat mag er zijn! Hier lees je hoe je ze maakt.

Wat vond je van deze versierideetjes met restjes kerstgroen?

Tot slot nog een tip: als je takken kerstgroen hebt gekocht, laat het dan lekker buiten in de kou (en de regen) liggen. Zo blijft het echt weken vers en mooi en kun je iedere keer als je het nodig hebt wat takjes pakken. Handig, toch?

Ik hoop dat je de ideetjes om restjes kerstgroen te verwerken in je versiering thuis leuk vond! Ben benieuwd welke van de ideetjes jou het meeste aanspreekt. Laat het me maar weten in een reactie hieronder. Misschien dat ik later dit jaar nog wel een blogje schrijf met ideetjes om kerstgroen te verwerken op je kersttafel. Want ja, de kersttafel versieren vind ik echt het állerleukste om te doen in december. Nog leuker dan de kerstboom decoreren zelfs…

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

8 reacties

  1. Heel leuk! Ik hoop volgende week een kerststuk te maken met mijn moeder en dan zullen we zeker wat resten hebben waar we dan mee kunnen fröbelen. Bedankt voor weer een leuke blog. Liefs uit Almere!!

  2. Wat leuk, en zo makkelijk! Dat ik daar niet zelf op kom
    .Als het naar me zin is, dan komt er een storie op insta (tag ik je wel)