Happy met ‘hygge’ tijdens de kerstdagen

1

In veel artikelen en trends over Kerst duikt het woord hygge op. Hygge is ontstaan in Denemarken, het toepassen ervan is universeel. Hygge is voor iedereen, wie en waar je ook bent. Het woord hygge komt uit het Oudnoors. Hyggja betekent een voldaan gevoel. Het staat symbool voor rust, je geborgen voelen en weer opladen. In Nederland noemen we het ook wel gezellig of heugelijk.

Wat is Hygge eigenlijk?

Hygge is er in allerlei vormen en varianten. Je kunt het niet kopen in de winkel (hoewel de collectie van Søstrene Grene dicht in de buurt komt!), het is een levensstijl die je zelf vormgeeft en ontwikkelt. Voor veel Denen is hygge iets waar je naar streeft, een kompas dat de weg wijst naar de mooie momenten die niet voor geld te koop zijn.

Kerstmis is hygge-tijd bij uitstek: 5 tips

De kunst van hygge is om magie te vinden in het alledaagse. Klinkt goed, toch? Wij hebben vijf thema’s verzameld waarmee je zelf een voldaan gevoel kunt creeëren. Tijdens de Kerstdagen, maar eigenlijk tijdens alle winterdagen. Vijf tips voor een hyggelige Kerst!

Tip 1: Tijd voor jezelf

Plan lummeltijd in! Zet een kruis in je agenda voor een dag waarop je precies kunt doen waar je zelf zin in hebt. Wat denk je van lekker thuis rondscharrelen in je foute kersttrui zonder op je horloge te kijken? Kokkerellen en ondertussen kerstliedjes zingen? Of toch op de bank met een dekentje en je huisdier?

Tip 2: Een hyggelige date

Heb je met iemand afgesproken? Neem iets lekkers mee als je ergens op bezoek gaat, bijvoorbeeld zelfgemaakte kaneelbroodjes. Duik niet meteen de kamer in als je binnenkomt maar neem de tijd voor een échte begroeting. Maak bewust oogcontact en vraag eerst hoe de ander zich voelt. Stel één vraag en luister naar het antwoord. Samen een spelletje doen is ook erg hyggelig. Bijvoorbeeld een bordspel of een speciaal kerstspel.

Tip 3: Sssstt…

Als je elkaar even niets te vertellen hebt, dan geniet je van de stilte. Vind je dit lastig? Zorg dan voor een kop warme thee of chocolademelk, dan heb je toch iets te doen. Samen naar buiten kijken (zeker als het sneeuwt!) of samen lezen kan ook heel aangenaam zijn.

Tip 4: Dim de lichten

Denen zijn grootverbruikers als het om kaarsen gaat. Wist je dat ze per persoon per jaar maar liefst  5,79 kilo aan kaarsen branden? De juiste verlichting is belangrijk voor een hyggelig thuis. Gebruik daarom spaar- of ledlampen die een warm licht verspreiden. Voor wie in een koud land woont is hygge-licht vooral warm licht.

Als het mogelijk is,  plaats dan dimmers op je lampen. Zo kun je het licht elk moment van de dag aanpassen aan je behoefte en stemming. Maak kleine lichtvijvers in huis: zet in elke kamer minimaal twee lampen. Gebruik geen grote lamp in het midden van de kamer maar verschillende plekjes waar lampen bij elkaar staan of hangen.

Tip 5: Nog meer hygge in huis

Boeken vertellen iets over wie je bent. Geef je lievelingsboeken daarom een mooie plek in huis. Ga ook eens na welke schilderijen, foto’s of teksten veel voor je betekenen. Hangen ze al aan je muur, zie je ze elke dag?

Souvenirs uit verre landen laten je steeds weer terugdenken aan fijne reizen. Zet ze neer op een mooi plekje in huis zodat je kunt wegdromen in je herinneringen. Wil je meer weten over de kunst om magie te vinden in het alledaagse? Lees een boek over hygge. Ook leuk als kerstcadeautje natuurlijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Karen is dol op lezen, het liefst in het gezelschap van haar hond en een beker warme chocolademelk. Ze geeft cursussen en workshops creatief schrijven. Ook heeft ze een schrijfcafé in Tilburg. Zie voor meer info haar blog Kaatje Chocolaatje. Karen viert Kerstmis graag met een Engels tintje en haar kerstboom is gevuld met souvenirs uit alle landen die ze bezocht heeft.

Reageer!

1 reactie