Kerstversiering in de keuken: 11 gezellige ideetjes

7

De huiskamer in kerstsferen hullen, dat doen we allemaal wel. Maar vergeet ook zeker de andere ruimtes in huis niet! Ik deelde al eerder tips om kerstsfeer te krijgen in de slaapkamer, en het toilet. Maar de keuken, die bleef nog onderbelicht! Hoog tijd voor een blog over die o zo belangrijke kamer in huis. De keuken versieren voor Kerst? Hieronder vind je 11 ideetjes!

De keuken versieren voor Kerst

Als een ware Christmaholic, geef ik iedere ruimte van mijn huis een kerst make-over. Dat zie je ook wel in mijn Home Tours van de afgelopen jaren. Niet alleen de huiskamer, maar ook de slaapkamer, het toilet en de badkamer pak ik aan. Maar ik geef eerlijk toe; de keuken, die geef ik eigenlijk nooit zoveel aandacht! Nou kán dat komen doordat we heel klein wonen. Onze woonkamer en keuken beslaan samen slechts 24 vierkante meter.

We hebben geen raam in de keuken, de keukenkastjes draaien naar boven. Er valt helaas gewoon weinig te versieren. Onze kerstboom staat gelukkig altijd half in de keuken, dus dat is al iets! Stiekem droom ik van een grote keuken, die ik uitgebreid kan versieren met Kerst. Zie het lijstje met ideetjes hieronder daarom ook maar als mijn kerstplan de campagne voor dat nieuwe huis, met die geweldige droomkeuken!

Foto: Sostrene Grene

Hoe versier je de keuken met Kerst?

Mocht jij de ruimte nu wél al hebben (dan ben ik jaloers!!!), misschien doe je dan wat inspiratie op met de tips hieronder! Oh, en misschien wist je dit nog niet, maar op afbeeldingen rust auteursrecht. Ik heb te gekke foto’s gevonden op Pinterest, maar ik kan ze helaas niet in deze blog laten zien (als ik geen dikke boete wil riskeren van de fotograaf). Dus mocht je nog meer inspiratie op willen doen, check dan zeker dit Pinterest-bord. But first, mijn 11 ideetjes om de keuken te versieren met Kerst.

1. Kersthanddoeken & -theedoeken

Het allermakkelijkste ideetje; hang speciale kersttheedoeken en keukendoeken op. Er zijn zelfs ovenwanten en pannenlappen met kerstpatroontje (sterretjes, kerstboompjes). Het enige is; eigenlijk zijn ze te leuk en te mooi om ook écht te gebruiken haha! Sommige mensen hangen ze daarom voor de sier over de ‘stang’ van de oven.

Voor de mooi, en niet om te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook een enorme hoeveelheid aanschaffen, zodat je de hele advent mooie kersttheedoeken hebt om op te hangen. De foto’s hieronder zijn trouwens vooral ter inspiratie. Afgezien van het eerste plaatjes van H&M Home, zijn de items nu waarschijnlijk niet meer te koop.

H&M Home 2018

H&M Home 2016

Riviera Maison 2016

2. Een etagère in kerstsferen

Helaas kan ik hier geen foto’s laten zien van wat ik bedoel (want op afbeeldingen zit auteursrecht, dus ik mag ze niet zomaar op mijn site laten zien). Maar op mijn Pinterest-bord vind je diverse voorbeelden van prachtig versierde etagères. Met kerstmokken erop, candy canes en andere lekkernijen bijvoorbeeld. Of gewoon met kerstgroen en lichtjes gedecoreerd.

3. Koekjesvormpjes & klein keukengerei

Ik zag de site van één van mijn favoriete bloggers ter wereld, Inspired by Charm, deze DIY voor een te gekke kerstkrans van cookie cutters. En bij de Dille & Kamille spotte ik mini keukengerei (ter grootte van je duim). Dat soort dingetjes zijn echt perfect om te gebruiken als ‘kerstdecoratie’ in je keuken. Hang ze in een kerstboom of aan lintjes aan een kerstkrans. Natuurlijk kun je het combineren met echte eetbare decoraties, zoals kerstkoekjes of gedroogde sinaasappel.

4. Kerstboompje met ‘eetbare’ decoraties

Verschillende winkels verkopen ook ‘eetbare’ decoraties. Niet echt eetbaar, maar bíjna eetbaar. Zo vind je in de meeste kerstshows in tuincentra een afdeling van Kurt S. Adler. Zij verkopen namaak cupcakes, lolly’s, ijsjes, donuts en allerlei andere snoepige decoraties voor in de kerstboom. Bij de Sissy Boy, Bijenkorf (Vondels) en Albert Heijn vind je daarnaast ook allerlei ‘eetbare’ decoraties. Zoals kerstballen in de vorm van uien, rode peper, peultjes en ga zo maar door. Dit soort versieringen zijn natuurlijk perféct voor in een minikerstboompje in je keuken.

5. Keukenschort met kerstquote

Naast keukentextiel, hangt er misschien ook wel een keukenschort in jouw keuken! Bij mij hangen de hand- en theedoeken aan de verwarming. En ik vind het súperleuk om daar een kerstschort bij te hangen. De exemplaren op de twee foto’s hieronder kun je bestellen bij Digitransfer. Daar hebben ze trouwens sinds dit jaar ook super leuke schortcombo’s voor ouder en kind! Zo leuk. Met ‘Santa’s Big Helper’ en ‘Santa’s Little Helper’ erop bijvoorbeeld. Maar check ook vooral de kerstschorten van HEMA.

6. Een guirlande boven op de keukenkastjes

Erg leuk idee: hang een guirlande over je keukenkastjes heen. Eentje met lampjes erin, voor extra sfeer! Je kunt ook voor alleen een lichtslang gaan of een snoer met kerstlampjes. Bij mij is dit heel lastig, omdat onze keukenkastjes naar boven open gaan, dus de guirlande ligt waarschijnlijk in de weg. Maar ik ga het wel proberen dit jaar! Ik denk niet dat het gaat werken, maar – zoals mijn man altijd zegt – only one way to find out. 

7. Versiering voor het raam & op de vensterbank

Heb je een raam in je keuken? En een vensterbank? Dan kun je echt álle kanten op. Hang een mooie kerstkrans voor het raam. Of hang mooie decoraties aan lintjes. Wat te denken van enkele mini kerstboompjes op de vensterbank? Of een tafereeltje met wat kaarsen, lichtjes en winterdiertjes. Je kunt ook werken met raamtekeningen (hier vind je een artikel met tips voor het maken van een mooie raamtekening met krijtstift). En in deze blog vind je nog flink wat ideetjes voor het decoreren van je raam.

Keuken versieren voor kerst

Foto: Intratuin

Foto: Intratuin

Foto: Intratuin

8. Kerstkransen op de keukenkastjes

Wat ik op Pinterest heel veel ben tegengekomen; kerstkransjes (grote en kleine variaties) op je keukenkastjes. Plak het lintje aan de binnenzijde van je keukenkastje vast met wat tape en je keuken is meteen in kerstsferen. Hartstikke makkelijk en superleuk. Nu ik erover nadenk, dat kan ik ook prima realiseren hier thuis. En is het niet op de keukenkastjes, dan misschien wel op de grote buffetkast die we in de huiskamer hebben staan.

9. Klein kersttafereeltje op het aanrecht

Heb je een diepe hoek in je aanrecht (omdat je keuken een L-vorm heeft) of heb je plek over op je kookeiland (jaloers!) dan kun je ook gewoon een leuk klein kersttafereeltje maken op het aanrecht. Zet wat kleine kerstboompjes neer in een groepje. Of maak een mooi kerststuk met lichtjes erin of kleine waxinelichtjes. Ook dat is superleuk voor in je keuken.

10. Ga all out met kerstlichtjes

Kerstlichtjes… zelfs al heb je weinig ruimte in huis, dan nog kun je all out gaan met kerstlampjes. Hang een mooie lichtgevende ster voor het raam. Of zet een ster op voet in de vensterbank. Wat te denken van Elljusstake (een Zweedse kaarsenboog). Op de foto van het merk Konstsmide hieronder zie je allerlei opties op het gebied van kerstlampjes in de keuken. Ik zou ze alleen niet állemaal tegelijk doen haha.

Keuken versieren voor kerst11. Kerstservies op planken / in je buffetkast

Heb je open planken in je keuken of een buffetkast? Vul deze dan met kerstservies en kerstdecoraties! Heb je geen kerstservies? Dan kun je je open planken versieren voor Kerst door er wat kerstlichtjes in te verwerken, en/of wat kerstgroen. Ik heb op Pinterest zelfs te gekke kerststukjes gezien in een ovenschaal. Hartstikke origineel! Gewoon wat kerstgroen en wat kerstballen en je servies heeft een make-over gekregen!

Keuken versieren met Kerst: hoe doe jij het?

Dat waren mijn 11 ideetjes! Ik hoop dat je inspiratie hebt opgedaan om jouw keuken te versieren voor Kerstmis. Mocht je zelf nog andere ideeën hebben voor kerstversiering in de keuken of – nog beter – foto’s van jouw eigen versierde keuken met kerst, dan kun je ze hieronder uploaden / je reactie achterlaten. Lijkt me superleuk om te zien!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

7 reacties

  1. Nu wil ik helemaal een grote open keuken! Dat willen we al wanneer we een nieuw huis kopen (zijn al een tijd op zoek) maar ik ben met kerst altijd nog meer gefrustreerd met het kleine minikeukentje dat we nu hebben, in een klein hokje met veel te weinig ruimte. Mijn keuken gaat niet versierd worden, helaas. Ik droom helemaal weg bij de foto’s van hierboven. Een open keuken is echt zo mooi!

  2. Versier mijn keuken al jaren guirlande boven mijn kastjes. Winterse taferelen in mijn buffet kast en idd. Kerst handdoeken. Dit jaar ook voor het eerst een mooie kerststal op het buffet gedeelte van de keuken. En nog wat groen op de bar. Waarschijnlijk komt mijn kersthuis in een vlog. Dus dan kan iedereen mee genieten. Ik wens iedereen een fijne december maand.

  3. Wij hebben een iets grotere keuken dan jullie,dus plaats voor een aantal versieringen. Probeer het wel altijd rustig te houden. Hou niet van al te druk.

  4. Wat een super leuke ideeën allemaal. En idd een woonkeuken zou echt fantastisch zijn om helemaal los te gaan met versieren en decoreren.. Ik doe het met mijn ienie mini keukentje.