15 herfsttradities waar je een heerlijk knus gevoel van krijgt

8

Ik hou van tradities! De afgelopen jaren heb ik al heel wat blogjes geschreven over binnen- en buitenlandse kersttradities. En bijvoorbeeld ook over nieuwe tradities waar je dit jaar mee zou kunnen beginnen. En daar komen er dit jaar nog heel wat bij! Maar waarom zouden we alleen in de weken voor Kerst speciale momenten inlassen? Ik vind dat dat het hele jaar door kan! Daarom deel ik in deze blog 15 bijzondere herfsttradities met je.

De allerleukste herfstactiviteiten

De aanloop naar Kerst – en dat is in feite precies de Herfst – is mijn favoriete seizoen van het jaar. Het leek me hartstikke leuk om een blogje te schrijven met daarin allerlei toffe herfstactiviteiten waar je een heerlijk gezellig en knus gevoel van krijgt. Misschien kun je er wel een leuke herfsttraditie van maken met je lief of je hele gezin, die ieder jaar terugkeert op een vaste datum of bijvoorbeeld aan het begin van de herfstvakantie. Ik waarschuw alvast: het pompoengehalte van deze blog is hóóg! 🙂

Een klein deel van het pompoenveldje aan de Koudenhovenseweg in Eindhoven afgelopen weekend

1. Ga pompoenen rapen op een pompoenveldje

Twee jaar geleden ontdekte ik – dankzij een tip van één van jullie – dat er hier vlakbij een pompoenenveld is. Vanaf begin september kun je er elke dag terecht om pompoenen te kiezen en kopen. Het is écht een traditie geworden. Ze hebben er hele kleine pompoentjes, maar ook echt enórme joekels. Er zijn pompoenen en kalebassen in allerlei kleuren. En niet te duur. De joekels kosten €7,50. Ik vind het heerlijk om rond te lopen over het terrein en mijn pompoentjes met veel zorg te kiezen. Dus ik zou zeggen: ga eens na of er bij jou in de buurt ook zo’n pompoenentuin is. En anders kun je natuurlijk altijd bij het lokale tuincentrum terecht voor je pumpkin shoppings.

2. Maak een herfstkrans voor aan de deur

Kerstkransen kennen we allemaal. Misschien maak jij er ieder jaar wel eentje zelf? Als je een wilgenkrans als basis gebruikt, kun je deze ieder jaar weer opnieuw gebruiken. Ik ga dit jaar voor het eerst een herfstkrans maken. Ik zal er ongetwijfeld over bloggen als-ie af is! Mocht je niet het type zijn om zelf een herfstkrans te maken, kun je er uiteraard ook eentje kant-en-klaar kopen. Bloemisten en tuincentra hebben er altijd wel een paar liggen!

3. Ga appels plukken

Hier in Eindhoven in de Philips Fruittuin organiseren ze ieder jaar in september en oktober appelplukdagen. Kinderen mogen dan zelf hun appels of peren uit de boom plukken. Hoe leuk! Ook voor volwassenen is dat leuk om te doen. En daarna maak je er thuis natuurlijk iets lekkers van. Appelmoes bijvoorbeeld, of een heerlijke perencake. Of je eet ze gewoon zó op, in het vuistje. Kijk eens of er bij jou in de buurt ook een appelboomgaard is waar je zelf mag gaan plukken!

4. Eet of drink iets lekkers met pompoen

Ik had je al gewaarschuwd: deze blog heeft een zeer hoog pompoengehalte. Op de één of andere manier krijg ik van pompoenen gewoon een onwijs cozy herfstgevoel. Pompoenen zijn natuurlijk niet alleen mooi ter decoratie, ze zijn ook nog eens eetbaar! En hoewel ze tegenwoordig het hele jaar door te krijgen zijn, zijn ze in het najaar toch wel op hun lekkerst. Ik geef toe, je moet wel van de smaak houden. Een paar dingetjes die je zou kunnen maken met pompoen:

5. Ga naar een wijnfestival of Oktoberfeest

Eind september vinden de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek plaats. Drie dagen lang kun je daar proeven alles wat met wijn te maken heeft beleven. Er is een internationale wijnmarkt met meer dan 300 verschillende soorten kwaliteitswijnen van over de hele wereld. Er zijn wijnworkshops, open wijngaarden en je kunt genieten van lekkere gerechtjes. Meer een bierliefhebber? Voor een gezellig Oktoberfest hoef je niet meer de grens naar Duitsland over! In Sittard (Limburg) vindt ieder jaar het grootste najaarsfeest van het Zuiden plaats. Zes dagen lang kun je er een grote kermis bezoeken en feest vieren op één van de vier feestpaviljoens.

6. Breng je huis in herfstsferen

Met Kerst pakken we volop uit als het gaat om versieren. Maar steeds meer mensen beginnen gewoon al wat eerder en brengen eind september / begin oktober het huis in herfstsferen. Hier op Christmaholic vind je allerlei blogjes met versierideetjes voor het najaar. Zoals deze pompoen met succulentjes erop. En wat te denken van deze herfstbladeren met glitter of pompoenen van fluweel. Dit jaar komen er vast nog een paar decoratie-ideeën bij!

7. Vier Thanksgiving (of Halloween)

Ieder jaar op de laatste zondag van de maand gaan Robert en ik naar onze vrienden Arvid en Christina. Christina is Amerikaanse en zij viert daarom natuurlijk Thanksgiving! Ieder jaar eten we dezelfde heerlijke gerechtjes en ik kijk er alweer het hele jaar naar uit. Waarom zou jij geen herfsttraditie beginnen waarin je lekker kookt en eet met vrienden en familie? Het hoeft geen Thanksgiving te heten natuurlijk. Ook leuk: organiseer een Halloween-verkleedfeestje. Met natuurlijk allerlei creepy decoraties en dito hapjes erbij. Ook al zijn het feestjes uit Amerika: elke reden voor een feestje is een goede reden, vind ik.

8. Ga picknicken tussen de herfstbladeren

Dit is een romantisch ideetje! Wordt het een mooie zonnige herfstdag? Neem dan wat lekkere hapjes en drankjes mee en een picknickkleed en ga met je vriend(in), man of vrouw naar een prachtige plek in de natuur. Picknicken midden tussen de herfstbladeren terwijl de najaarszon je gezicht verwarmt… als dat niet romantisch is, dan weet ik het ook niet! Dit is echt een traditie om dit jaar te beginnen samen met de persoon die jou lief is.

9. Maak een herfstwandeling

Deze had je vast al wel bedacht, maar hij kon gewoon niet ontbreken aan dit blogje: een herfstwandeling maken. Als het een mooie nazomerdag is, wandel dan eens over de hei. Die staat in september in volle bloei! Is het al wat later in het jaar? Dan is het bos waar alle blaadjes van kleur veranderen the place to be. De ANWB heeft 5 prachtige routes voor herfstwandelingen uitgestippeld. En verder zijn er in Nederland prachtige tuinen om tijdens dit seizoen te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse tuin in Den Haag (maar twee weken open in oktober). Ook de Kasteeltuinen in Arcen zijn een prachtige hotspot in de herfst.

10. Ga knutselen met spulletjes uit het bos

En terwijl je door het bos wandelt, raap je natuurlijk allerlei mooie dingen! Denk aan dennenappels, eikeltjes en kastanjes. Maar ook mooie herfstbladeren die je kunt drogen en versieren. Hier op de blog staan allerlei knutselideetjes voor het najaar. Om zelf of samen met je kinderen te maken. Zoals bijvoorbeeld dit najaarsbloemstuk of deze lijst met herfstige kinderknutsels.

11. Carve a pumpkin

Weer zo’n typisch Amerikaanse traditie, maar ik vind hem zo leuk, dat ie ook best in Nederland mag komen / blijven: pompoensnijden! YouTube staat natuurlijk vol met filmpjes over hoe je het ‘pumpkin carving’ aanpakt. Je moet in ieder geval de zaadjes eruit halen, that’s for sure. Uiteindelijk kun je er een kaarsje of lampje indoen, waardoor je pompoen er ’s avonds lekker creepy uitziet haha. Hou er wel rekening mee dat een ingesneden pompoen niet zo lang mooi blijft. Na een paar dagen gaat ie al lekker stinken en schimmelen ;-).

12. Begin alvast aan de christmas cake

De herfst is natuurlijk hét moment om te beginnen aan je christmas cake! Een echte Britse, traditionele christmas cake moet namelijk een aantal weken rijpen. Tot aan kerstmis kun je regelmatig – bijvoorbeeld eens per week – de cake uitpakken en ‘voeden’ met alcohol. Daar wordt hij ook minder droog van, of zoals de Britten het zouden zeggen, “nice and moist”. Klinkt dat leuk? Hier vind je ons recept voor een traditionele kerstcake

13. Bezoek een lichtfestival

Als inwoonster van de lichtstad ben ik natuurlijk reuze trots op onze jaarlijkse lichtfestivals. Het begint in september, met de lichtjesroute. En in november vindt ieder jaar lichtkunstfestival Glow plaats. Met gezellige buitenterrassen waar je glühwein en warme chocolademelk kunt drinken. Zo sfeervol! Beide evenementen zijn gratis te bezoeken. Ook in Amsterdam en Gent worden lichtfestivals georganiseerd. En ik durf te wedden dat er in de rest van ons land wel meer van dit soort lichtfeesten zijn!

14. Maak een kampvuur in de tuin

Als de vroege avonden nog niet al te koud en wel droog zijn, is het heerlijk om buiten te zitten. Maak een gezellig vuurtje in een vuurkorf en laat de kinderen marshmallows roosteren op een lange stok (die je natuurlijk in het bos hebt gevonden tijdens een herfstwandeling ’s middags). Of leg – op een veilige afstand – wat kussens op de grond en ga met z’n allen rond het vuur zitten. Pak er een boek bij en lees het voor of vertel een mooi herfstachtig verhaal aan je kinderen. Zeker weten dat dit een bijzondere nieuwe traditie wordt!

15. Bezoek een kerstshow

Ja ey, we blijven wel een kerstblog hè. Dan mogen er best twee kerstgerelateerde activiteiten in één blog, vind ik zo. Eind september openen de eerste kerstafdelingen hun deuren en vanaf eind oktober zijn ze allemaal up & running! Een kerstshow bezoeken is dan misschien niet heel erg herfstig, maar het is wel super leuk, en gezellig en cozy. En een absolute toptraditie voor mij ieder najaar. In dit overzichtje vind je de startdata van een hele hoop kerstshows in tuincentra en winkels. En hier vind je alle kerstshowverslagen van mij op een rij.

Herfstactiviteiten & najaarstradities: wat is jouw favoriet?

Alle marshmallows op een stokje, dat is me toch een flinke lijst met leuke herfstactiviteiten en nieuw te beginnen herfsttradities geworden, of niet? Ik hoop dat het je heeft geïnspireerd! Zit er iets tussen wat je dit jaar ook wil gaan doen? Of ken jij nog een andere toffe herfsttraditie of -activiteit die echt niet mag ontbreken in dit lijstje? Laat het dan zeker even weten. Sowieso vind ik het superleuk als je jouw favoriete herfstactiviteiten en -tradities met me deelt in de comments hieronder. Ik hoor heel graag van je!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

8 reacties

 1. Waar mijn zoon woont in Avezaath ( bij Tiel) hebben ze ook allemaal van die leuke markten of festiviteiten in de herfst, ik woon jammer genoeg aan de andere kant van Nederland dus ga niet gauw 1,5 uur rijden. Zij vieren daar ook Halloween en hebben een leuke pompoenmarkt in een tuin van een kerk. Trick ‘r treat is in Buren op 31 oktober voor de mensen die in de buurt wonen een must om te bezoeken ook de lichtjes avond.
  Fijne Herfst

 2. Oh gezellig allemaal! Die mooie theelichten ga ik wel maken, vroeger maakten we die met kerstglitters en vormpjes en gekleurd doorzichtig papier
  We gaan ook een aantal van deze tradities weer doen, Heerlijk allemaal!

 3. Super leuk deze herfstactiviteiten, mooie foto’s erbij want al zijn we kerstliefhebber, de herfst en de aanloop naar december is ook een geweldige tijd

 4. Eén van mijn favoriete herfst tradities is met een lekker herfst (bock) biertje en een schaal pepernoten samen met mijn kinderen het Sinterklaas journaal kijken. Ik weet zeker dat dat iets is waar ik later nog aan terug zal denken.. Uit het werk snel de tv aan, biertje inschenken, twee kinderen naast me op de bank en de gloeiende koppies vol spanning.. red hij het dit jaar wel of niet om op tijd in Nederland aan te komen met de pakjesboot 😉

 5. Heerlijk! Ik hou bijna net zoveel van de herfst als van de kerst…bijna dan he
  Maar de pompoenen staan hier ook al voor de deur en ik denk dat we dit weekend de glitter herfstbladeren gaan maken!

 6. Eetbare noten verzamelen. Hier in België heb je ook de tamme kastanjes, zo lekker! En plassenstampwandeling met de kleintjes. En met guur weer Sherlock Holmes lezen. En overal koekkruiden doorheen gooien.

  • Ik woon in Amsterdam en daar moet je het doen met wat er in een plantenwinkel of tuincentrum te krijgen is en dat is niet echt veel ik vind dat zo jammer want ik vind het zo een gezellige tijd