Dit zijn de allerleukste zelfgemaakte kerstcadeaus

6

Jaaren geleden schreef ik al eens een blog met DIY kerstcadeautjes die je zelf kunt maken. Maar inmiddels heb ik natuurlijk nog veeel meer ideetjes hier op de blog verzameld. En bovendien past het geven zelfgemaakte kerstcadeaus natuurlijk perfect in mijn ‘Share the Joy’-campagne. Daarom vond ik het hoog tijd voor een deel twee!

Zelfgemaakte kerstcadeaus om te geven of versturen

Sommige dingen hieronder zijn perfect om op te sturen in een bubbeltjesenvelop of brievenbuspakketje. En gebruik vooral een postzegelcode als je geen postzegels hebt. Andere dingen kun je beter even zelf overhandigen of moet je als pakketje opsturen (en dus even langs het postkantoor of een PostNL-punt).

1. Geurkaarsjes met essentiële olie

Vorig jaar maakte ik deze geurkaarsjes met kaneel en kerstgeur. Leuk om te doen en de kaarsjes zijn ook superleuk om te geven! Ik gebruikte potjes van Dille & Kamille om de kaarsjes in te maken. Maar je kunt ze ook in een theekopje of kerstmok maken bijvoorbeeld. Zolang het tegen warmte kan, kun je er een kaars in maken! Hier lees je stap voor stap hoe je kerstgeurkaarsjes maakt.

2. Een kerstkussensloop (zonder naaimachine)

Nummer drie op de lijst met zelfgemaakte kerstcadeaus is ook een projectje van vorig jaar: kerstkussenslopen zonder naaimachine! Ideaal, toch? Je maakt ze met textiellijm. Dat is wel even een werkje en het vraagt wat geduld, maar uiteindelijk vind ik de kussensloopjes erg leuk geworden. Wat jij? Hier vind je de werkbeschrijving.

3. Ornamentjes van borduurringen

Inmiddels staan er maar liefst drie verschillende soorten borduurring-ornamentjes op Christmaholic.nl! Deze versiering en deze kersthanger kun je allebei zelf borduren (de patronen staan gratis op de blog). Ben je niet zo van het borduren? Gebruik dan gewoon een restje kerststof of winterse stof! Minstens zo leuk en een stuk sneller klaar ook nog, haha. Hier vind je de uitleg.

4. Christmas rocky road

Deze Christmas rocky road met witte chocolade is het perfecte cadeautje om op te sturen. Oorspronkelijk komt de rocky road uit Australië, en het verhaal is eigenlijk heel mooi. Veel snoepgoed raakte na de lange zeereis uit Europa beschadigd. En om al dit snoepgoed niet te verspillen, bedachten de Aussies iets slims.

Ze bedekten het met gesmolten chocolade! Het ideale van rocky road is dat het niet in de oven hoeft, dus je hebt het ook zo klaar! Alleen moet je even geduld hebben wanneer het staat op te stijven in de koelkast. Bekijk het recept hier.

5. Warme choco-pakket (met marshmallow sneeuwpop)

Pakje chocolademelk, marshmallows, zoute stengels, oranje tictacs (of gedroogde abrikoos) voor de neus en chocoladestift van dr. Oetker in een pakketje. Uitleg erbij (of een printje met onderstaande foto) en het is toch gewoon hartstikke leuk! Ik ga meteen even een warme choco maken nu, want heb er ineens zin in gekregen – en ik ben niet eens een chocoholic, kun je nagaan.

6. Kaneel-appelmoeshangers

Hoe scheetig zijn deze kerstornamentjes? Je maakt ze van niks anders dan kaneel & appelmoes! Ja echt, ik kon het ook bijna niet geloven. Ze blijven jaren goed en ruiken zo vreselijk lekker. Als je wil kun je ze ook nog decoreren, maar ik vind ze zo neutraal eigenlijk het mooiste. Hier lees je hoe je ze maakt.

7. Mutsjes van wol

Een gouwe ouwe! Deze DIY heb ik jaaaren geleden gemaakt, maar ik vind ‘m nog steeds leuk haha. Deze winterse mutsjes zijn leuk om bovenop een fles wijn te zetten als je die cadeau geeft. Maar ook als ornamentjes in de boom doen ze het goed. Leuk om zelf te maken (met je kinderen) en leuk om te geven. Hier vind je de tutorial.

8. Kaneelkaarsjes

Kaneelstokjes zijn niet alleen lekker om te gebruiken in je kerstrecepten, maar ook mooi in je kerstversiering. Deze kaneelkaarsjes heb je echt zó gemaakt en ze vormen ene supertof cadeautje. En het mooie is: omdat je de kaneelstokjes niet vastlijmt, kan de ontvanger ze ook gewoon ergens anders voor gebruiken (als ze dat willen). Hier vind je de uitleg.

9. Candied nuts

Deze zijn zó lekker, ik heb ze al een paar keer gemaakt dit seizoen. Je gebruikt ongebrande walnoten of pecannoten en met eiwit + kruiden + suiker geef je er een heerlijke kerstige draai aan. Superleuk om te geven in een pot met een mooie strik eromheen. Hier vind je het recept.

10. Slinger van gedroogde sinaasappel

Deze is super populair dit jaar! Sowieso is het drogen van sinaasappelschijfjes in de oven helemaal hip, je ziet het bij allerlei bloggers en instagrammers langskomen. Deze slinger maakte ik vorig jaar, je kunt hem zo kort of lang maken als je zelf wil. Het is een hartstikke mooie winterse decoratie om cadeau te doen. Bekijk hier de werkbeschrijving.

11. Servetringen van kleine belletjes

Nummer twaalf in deze lijst met zelfgemaakte kerstcadeautjes is een servetring van kerstbelletjes. Het leukste van deze DIY? Terwijl je bezig bent, hoor je de hele tijd kerstbelletjes rinkelen. Ik denk dat ik nog nooit zo’n kerstgevoel heb gekregen van het knutselen als tijdens het maken van deze kerst servetringen, haha! Hier lees je hoe je ze maakt.

12. Kerstschilderijtje met mos

Afgelopen zomer liep ik met mijn zusje een woonwinkel binnen hier in Eindhoven. Op de muur hadden ze met mos het logo van de winkel nagemaakt. Dat bracht me op ideeën: ik heb er kerstschilderijtjes van gemaakt.

Deze schilderijtjes met mos doen het ook supergoed als kerstcadeau. En als je er iets winters van maakt (bijvoorbeeld een sneeuwvlok of het woord ‘winter’) dan kan je schilderij de komende maanden mooi blijven staan. Bekijk hier de tutorial.

Kerstboompjes van restje kerstslinger

Heb je nog zo’n oude kerstslinger liggen die je zelf niet gebruikt? Maak er vrolijke boompjes van! Ze staan hartstikke leuk op tafel, in een kast of op een boekenplank. En zelfs tussen het servies op een plankje in de keuken bijvoorbeeld. Hier lees je hoe je deze slingerboompjes maakt.

Nog veel meer zelfgemaakte kerstcadeaus

En ik heb nog veel meer ideetjes voor zelfgemaakte kerstcadeaus hier op de blog staan. Omdat het nu al een enorm lang verhaal is geworden, zal ik hieronder nog een paar DIY’s linken:

Labels voor je zelfgemaakte kerstcadeaus

Misschien had je ze al gezien: ik heb ook free printable cadeaulabels die je zelf kunt uitprinten, ze zijn speciaal bedoeld om zelfgemaakte kerstcadeaus mee te versieren. Als je het leuk vindt kun je ze extra feestelijk maken door ze een glitterrandje te geven. Hoe je dat doet, lees je hier.

Zelfgemaakte kerstcadeaus: ben jij geïnspireerd?

En: ben je geïnspireerd? Ga jij aan de slag met zelfgemaakte kerstcadeaus? Of ben je meer van het zelf kopen in plaats van het zelf geven? Als jij nog andere toffe ideeën hebt voor kadootjes die je helemaal zelf kunt maken en geven aan je familie, vrienden of andere geliefden, laat het dan gerust weten in de reacties hieronder. Vind ik altijd leuk om te lezen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Ik kende de wolboompjes en de slingerboompjes niet wat zijn die leuk!
  Vraag me alleen af brand de hete lijm niet door de tempex heen?
  Bedankt weer voor deze blog en ideeën

 2. Leuk hoor! En je bent beroemd in Amstelveen (zie foto). Je staat paginavullend in het Amstelveens Nieuwsblad van 9 december j.l. ! Gezellig!

 3. Goedemorgen Saskia,

  Liep een vlog en twee blogs achter, dus heb je nu voor de derde keer goedemorgen gewenst. Ik hoop dat het ook zo is.

  Wat leuk om deze zelfgemaakte cadeaus te zien. En er zaten een paar diy’s bij, waarvan ik dacht… Oja die wilde ik dit jaar maken, zoals de appelmoes hangertjes… Denk dat ik ze met de kerstdagen zelf ga maken. We wilden namelijk een gingerbread huis wedstrijd gaan doen, maar bij de ikea waren ze al uitverkocht en bij bol.com zijn ze veeeeel te duur. Dit is wel een leuk alternatief!! En je candied nuts ga ik zeker maken. Er liggen al een aantal weken pecannoten in de kast om ze te gaan maken. Ik ga ze vlak voor de feestdagen maken, zodat we ze met kerst lekker kunnen opknabbelen.
  Een fijne dag.

  Groetjes Tamara

 4. thanks voor de kussenhoes… werkbeschrijving..
  dochter wil eig. ander bed… maar nu willen we kussens maken… met stof lint er aan…. zij heeft nog schildering van Sleeping Beauty op haar bed… nu dacht ik, als ik er een kussen aan maak…. zie je de kussens… en niet meer de toverfeeen….. ze wil andere kamer… 12jr. 😉 wij gaan aan de slag…! als de winkels weer open zijn, halen we stof. dank je wel!